Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του εγκεφάλου

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της αντίστασης στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι υψηλή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, η οποία στη συνέχεια δυσχεραίνει τον καθαρισμό των νευρωνικών αποβλήτων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, ενώ επηρεάζει και την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Οι ερευνητές μελέτησαν την φρουτόμυγα, η φυσιολογία της οποίας μοιράζεται σημαντικά κοινά στοιχεία με τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχοντας προηγουμένως δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη στα περιφερειακά όργανα των μυγών, οι ερευνητές στράφηκαν στον εγκέφαλό τους.

«Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα ποσοστά των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», έγραψαν οι ερευνητές Mroj Alassaf και Akhila Rajan σε σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Biology».

«Επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Η μελέτη μας παρέχει μια ισχυρή μηχανιστική εικόνα για το πώς η παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή μεταβάλλει τη λειτουργία της γλοίας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών», έγραψαν οι ερευνητές.

Το πώς ακριβώς το ένα οδηγεί στο άλλο παραμένει ένα μυστήριο, αλλά η μελέτη αυτή μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην κατανόηση της συσχέτισης.

«Μελετώντας τις φρουτόμυγες, διαπιστώσαμε πως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη στα γλοία, διαταράσσοντας την ικανότητά τους να καθαρίζουν τα νευρωνικά υπολείμματα. Η μελέτη αυτή παρέχει πληροφορίες για το πώς η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που προκαλεί παχυσαρκία ενδεχομένως συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

Advertisement