Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένθετο Οικονομία: Επιστροφή των επιδοτούμενων δανείων της περιόδου Covid ζητά η ΕΚΤ από τις τράπεζες

Τίτλοι τέλους πέφτουν από αύριο για το πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, προκειμένου να τα διοχετεύσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Για την ακρίβεια η ΕΚΤ έχει αρχίσει ήδη από τον Νοέμβριο να ζητά την αποπληρωμή των δανείων αυτών, με το μεγαλύτερο μέρος όμως εξ αυτών δηλαδή τα 480 από τα 760 δις. να απαιτεί να επιστραφούν αρχής γενομένης από αύριο.

Και μπορεί για τις ελληνικές τράπεζες η πίεση να μην είναι τόσο σοβαρή καθώς πρώτον έχουν ήδη αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 22,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα να έχει μειωθεί στα 28,3 δισ. ευρώ και δεύτερον γιατί τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους να είναι λίγο έως πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις ιταλικές τράπεζες που έχουν δανειστεί από το πρόγραμμα αυτό 110 δις. ευρώ και τα ανεξόφλητα τους είναι μεγαλύτερα από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές και δη οι μικρότερες θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα δάνεια.

Όπως και ‘χει πάντως το γεγονός ότι η ΕΚΤ από αύριο κιόλας αρχίζει να ζητά πίσω τα χρήματα της αφήνοντας τα συγκεκριμένα δάνεια να λήξουν, απαιτώντας τόκο σε περίπτωση μη αποπληρωμής και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ακριβού χρήματος αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές ένα πολύ σοβαρό τεστ αντοχής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

Η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟ 01/01/2024

·         Αύξηση αφορολογήτου για γονείς με παιδιά

·         Αύξηση συντάξεων (τουλάχιστον 3%)

·         Νέο μισθολόγιο δημοσίου

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟ 01/01/2025

·         Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 20%

·         Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%

(0,25% για εργοδότη και 0,25% για εργαζόμενο)

Τηρώντας κατά γράμμα τον προγραμματισμό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το β’ εξάμηνο.

Ευκαιρία να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές λαμβάνοντας πιστοποίηση αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Προγράμματος “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ¨. Το προγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 155 εκατ ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Ωφελούμενοι:

150.000 εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

Αιτήσεις:

έως 3 Ιουλίου (voucher.gov.gr)

Εκπαιδευτικό επίδομα:

400 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Θεωρητική κατάρτιση 80 ώρες

Εξετάσεις πιστοποίησης

Εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ (5 ευρώ/ώρα κατάρτισης) Δάνεια που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν κεφάλαιο κίνησης, πράσινες επενδύσεις και ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, αναμένεται να πέσουν άμεσα στην αγορά μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών. Ήδη 1.700 επιχειρήσεις έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης και επιπλέον 6.000 βρίσκονται σε διαβούλευση με τα πιστωτικά ιδρύματα. Το θέμα επιμελήθηκε ο Άκης Αθανασόπουλος.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement