Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές τράπεζες. Το μέτρο θα έχει 12μηνη ισχύ και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 27 δις ευρώ που έχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.

Σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά “κλειδώνουν” οι δόσεις τουλάχιστον 400.000 χιλιάδων στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες ενεργοποιούν τα πλαφόν στα επιτόκια από τον Μάιο και θα τα διατηρήσουν σε ισχύ μέχρι και τον Απρίλιο του 2024.

«Αν κατά τη δωδεκάμηνη αυτή διάρκεια του προγράμματος, τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ισχύσει βεβαίως το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία του δανειολήπτη» επισημαίνει η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος.

Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, που τον Ιούνιο του 2022 πλήρωνε 598 ευρώ, μετά την διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η δόση του έχει αυξηθεί στα 771 ευρώ. Από την 1η Μαΐου που θα ισχύσει το πλαφόν στα επιτόκια θα καταβάλλει 761 ευρώ.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα αναμένεται άμεσα να υιοθετηθεί και από μη συστημικές τράπεζες, καθώς επίσης και από διαχειριστές δανείων και άλλων απαιτήσεων» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο προκύπτει από το άθροισμα του ευρωπαϊκού επιτοκίου και του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας το οποίο παραμένει σταθερό για όλη την περίοδο αποπληρωμής. Από τον Μάιο, οι τράπεζες παγώνουν και το ευρωπαϊκό επιτόκιο διασφαλίζοντας ότι η δόση δεν θα επηρεαστεί από μελλοντικές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Euribor 1 μηνός σταθεροποιείται στο 2,7 % και το Euribor 3 μηνών στο 2,85%. Αντίστοιχη προσαρμογή θα ισχύσει και για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Οι δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από μέρους τους. Για να διατηρηθεί, πάντως, το νέο μειωμένο επιτόκιο, το δάνειο θα πρέπει να αποπληρώνεται κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών.

«Νομίζω η κίνηση αυτή είναι λελογισμένη και προστατεύει τα χαρτοφυλάκιά τους από την περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων. Διότι τα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα με το πάγωμα των επιτοκίων, οι ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης του επιτοκίου. Κανένα από τα δύο σχήματα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement