Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «διπλό» Εξοικονομώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με παλιά και νέα προγράμματα του γνωστού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ» ύψους 1,5-1,6 δισ. ευρώ και τη δυνατότητα εγγυημένης δανειοδότησης έως και 2,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιταχύνεται η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, από το γνωστό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι προγραμματισμένα:

  1. Ενας ακόμη κύκλος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψη. Τα ποσοστά ενίσχυσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Δηλαδή:

– Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

– Από 5.000 έως 10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

– Από 10.000 έως 20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

– Από 20.000 έως 30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

– Από 30.000 έως 50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

 

  1. Πριν το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί το «Εξοικονομώ επιχειρώντας», το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 8.500 εμπορικών ακινήτων (από τις οποίες 1.200 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις). Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

 

  1. Στο τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αναβαθμιστεί μια παλαιά πατρογονική κατοικία με μικρό κόστος, έτσι ώστε οι νέοι να κατοικήσουν σε αυτή. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε δύο άξονες: να αναβαθμιστεί ενεργειακά το παλαιό σπίτι και να ανακαινιστεί για να αξιοποιηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες του. Εκτιμώμενοι δικαιούχοι είναι 20.000 νέοι 18-39 ετών, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ.

 

  1. Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να τρέξει και το ειδικό πρόγραμμα του «Εξοικονομώ» για τα κτίρια του Δημοσίου με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

 

  1. Ενας ακόμη κύκλος του «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

 

  1. Εκτός από τους ήδη προγραμματισμένους κύκλους του «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα θα έχει συνέχεια και με τα νέα κονδύλια τα οποία θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσω της προσθήκης του RepowerEU. Συγκεκριμένα με βάση τη συμφωνία που είχαμε στο ECOFIN, η Ελλάδα θα έχει πρόσθετα κονδύλια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Εγγυοδοσία

Επίσης, από τις αρχές του 2023, θα αρχίσει τα τρέχει και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω του InvestEU ευρώ, που θα δίνει δάνεια τύπου πακέτου Γιουνκέρ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση προκειμένου από τις αρχές του χρόνου με τη συμμετοχή των τραπεζών το πρόγραμμα να ανοίξει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν με χαμηλότοκα δάνεια, ακόμη και για κεφάλαιο κίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η μόχλευση του αρχικού ποσού των 500 εκατ. ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες θα οδηγήσει σε δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό το κομμάτι του προγράμματος αναμένεται να τρέξει γρήγορα και να φέρει αποτελέσματα και στην αγορά αλλά και στις απορροφήσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Απορρόφηση πόρων ύψους 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022

Μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένεται οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης στα δημόσια ταμεία να φτάσουν τα 11,1 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού για το έτος 2023 προβλέπεται η απορρόφηση πόρων 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, και 2,1 δισ. από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων, τα οποία ως γνωστόν ενισχύουν τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν την κρυφή ελπίδα για το 2023, αφού συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ και θέλουν να επενδύσουν άμεσα. Τούτο με δεδομένο ότι και οι επιχειρήσεις βλέπουν τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες να αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω των επικείμενων νέων αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, τα 10ετή δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με επιτόκιο κάτω από 1% (0,9% για την ακρίβεια) για όλη τη διάρκεια του δανείου δείχνουν πολύ ελκυστικά.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε από τα Χανιά ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ. Από αυτές έχουν συμβασιοποιηθεί με τις τράπεζες και το Ταμείο 31 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ και μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε συμβάσεις για νέες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για ιδιωτικές επενδύσεις με συμμετοχή του ΤΑΑ συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ για το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

Advertisement