Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: 8 ημέρες για να υποβληθούν 1 εκατομμύριο δηλώσεις

Καθώς υπολείπονται 8 ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και περίπου 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις για νέα παράταση.

Από τις 5,1 εκατομμυρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 33,66% είναι χρεωστικές, ήτοι 1.712.147 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 1,88 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 52,67% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,68% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.103 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές τονίζουν μεταξύ άλλων πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και πως ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, οι φοροτεχνικοί δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι.

Οι αναφορές λογιστών ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν δε γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια. Γραφεία που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες. Φυσικά, όλες οι εργασίες αυτών των λογιστών δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.

Και οι λογιστές σημειώνουν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement