Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ελέγχου οι ανατιμήσεις σε ρεύμα & φυσικό αέριο – Σπάει τα «κοντέρ» το πετρέλαιο – Σοκ και στην τιμή της βενζίνης

Οι πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν επίκεντρο τις πόλεις της Ουκρανίας, ωστόσο ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στις παγκόσμιες αγορές και οι συνέπειές του γίνονται ήδη ορατές και στην Ελλάδα.

Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Βασικά αγαθά όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών το οποίο προκαλεί ηλεκτροσόκ στην αγορά. Οι ειδήσεις από το σχετικό οικονομικό δελτίο τις τελευταίες μέρες μονότονα καταγράφουν το ένα «ιστορικό ρεκόρ» να διαδέχεται το άλλο.

Η τιμή της μεγαβατώρας έσπασε το φράγμα των 400€ στην Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση 52% στο ρεύμα. Έτσι η μεγαβατώρα αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου θα κοστίζει στην Ελλάδα 426,90 ευρώ, τιμή που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Η αύξηση είναι της τάξης του 52,5% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Η μέγιστη τιμή μάλιστα αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η ελάχιστη τιμή τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα. Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στην Ελλάδα κατά 40% – 50% από φυσικό αέριο η τιμή του ρεύματος ακολουθεί την ίδια… τρελή πορεία με το ορυκτό καύσιμο.

213% η ανατίμηση από τον Σεπτέμβριο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η μεγαβατώρα κόστιζε στην χονδρική 136,39 ευρώ, τον Δεκέμβριο έφτασε στα 244,45 ευρώ, για να πέσει τον Φεβρουάριο στα 213, 43. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα 362,22 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ αύριο εκτινάσσεται στα 426.90 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται στα 302,16 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 122% μέσα σε μόλις 5 μήνες. Αν μάλιστα η τιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου συγκριθεί με την αυριανή τιμή, τότε η ανατίμηση αγγίζει τα 213%.

Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Σοκ και στην τιμή της βενζίνης – εκτιμήσεις για 2,5 ευρώ το λίτρο
Αντίστοιχα, εκτιμήσεις σοκ γίνονται και για την τιμή της βενζίνης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.

Πετρέλαιο – φωτιά: Η τιμή του Brent πλησίασε τα 140 δολάρια
Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε εχθές Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, ωθούμενη προς τα πάνω από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής κυμαινόταν περί το 9,02%, στα 128,77 δολάρια. Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.

Σε ό,τι αφορά στην άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια. Στις 02:30, κατέγραφε άνοδο 8,18%, στα 125,15 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Αρχές Ιουλίου παραδίδεται το κτήριο του Αεροδρομίου Χίου και συγκεκριμένα το ανακαινισμένο κτήριο των αναχωρήσεων στη διοίκηση. Ειδικότερα, στις 2 Ιουλίου έχει ορισθεί να γίνει Διοικητική...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας ενημέρωσης συνταξιοδοτικών θεμάτων, κλιμάκιο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας, ειδικευμένο αποκλειστικά σε συνταξιοδοτικά θέματα, θα επισκεφθεί το νησί της...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ανακοίνωση του Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου Στο βίντεο Τούρκοι τουρίστες λένε τις εντυπώσεις τους από την υποδοχή που τους επιφυλάσσεται σε καθημερινή βάση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλα τέσσερα καταστήματα της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος; Εξέδιδαν, αλλά δεν διαβίβαζαν...

Advertisement