Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και την ορθοπεδική

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής καθώς μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις στρατηγικές αποκατάστασης σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Ερευνητές στις ΗΠΑ εφάρμοσαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα κάταγμα στην υγεία ενός ασθενούς και να σχεδιάσουν τις κατάλληλες στρατηγικές αποκατάστασης. Η ανάλυση των μοτίβων βάδισης στην πρώιμη φάση μετά τον τραυματισμό προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει το γεγονός στη βάδιση και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών επανεισαγωγής στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση κατάγματος και της παρουσίας υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ αυτών των ιατρικών καταστάσεων και των ορθοπεδικών επιπλοκών, οι συσχετίσεις αυτές δεν θεωρούνταν στατιστικά σημαντικές.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν το βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ενσωμάτωση της μηχανικής μάθησης και της ανάλυσης βάδισης στην ορθοπεδική πρακτική, όχι μόνο στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων των επιπλοκών μετά τον τραυματισμό, αλλά και στην προσαρμογή των στρατηγικών αποκατάστασης στις ατομικές ανάγκες των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μοσταφά Ρεζαπούρ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.

«Η προσέγγιση αυτή αντιπροσωπεύει μια καίρια στροφή προς μια πιο εξατομικευμένη, προγνωστική και τελικά πιο αποτελεσματική ορθοπεδική φροντίδα» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Ρεζαπούρ πρόσθεσε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της υιοθέτησης μιας ολιστικής θεώρησης που περιλαμβάνει όχι μόνο τις μηχανικές πτυχές της αποκατάστασης των τραυματισμών αλλά και το ευρύτερο φάσμα της υγείας του ασθενούς.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να βελτιστοποιήσουμε τις στρατηγικές αποκατάστασης, να μειώσουμε τους χρόνους ανάρρωσης και να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών με κατάγματα των κάτω άκρων», δήλωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Orthopaedic Research».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

Advertisement