Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τη γενετική προδιάθεση ενός ανθρώπου για πρόωρο θάνατο κατά 62% και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά 5 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Είναι γνωστό ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία.
«Η μελέτη αυτή διευκρινίζει τον καθοριστικό ρόλο του υγιεινού τρόπου ζωής στην άμβλυνση των επιπτώσεων των γενετικών παραγόντων στη μείωση του προσδόκιμου ζωής», έγραψαν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ Evidence-Based Medicine».
«Οι πολιτικές δημόσιας υγείας για τη βελτίωση του υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ισχυρά συμπληρώματα στη συμβατική υγειονομική περίθαλψη και να μετριάσουν την επίδραση των γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου» πρόσθεσαν.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 353.742 άτομα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων UK Biobank, έδειξε ότι όσα άτομα διατρέχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο για μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν επίσης 21% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σε σχέση με εκείνα που έχουν χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Οι άνθρωποι με ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τα γονίδια που μικραίνουν τη διάρκεια της ζωής υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο γενετικός κίνδυνος για μικρότερη διάρκεια ζωής ή πρόωρο θάνατο, μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%.
«Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά περίπου 5,22 χρόνια στην ηλικία των 40 ετών με έναν υγιεινό τρόπο ζωής» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 13 χρόνια κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 24.239 θάνατοι. Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη γενετική τους προδιάθεση. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν διαφορετικές κατηγορίες πολυγονιδιακού κινδύνου προκειμένου να εξετάσουν πολλαπλές γενετικές παραλλαγές, ώστε να καταλήξουν στη συνολική γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιδεώδης συνδυασμός για περισσότερα χρόνια ζωής ήταν η υιοθέτηση τεσσάρων καλών συνηθειών: τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, επαρκής ύπνος και αποφυγή του καπνίσματος.