Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φάρμακα και υψηλές θερμοκρασίες: Τι να προσέχουμε

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Δίνονται συνεχώς οδηγίες στους πολίτες για το πώς θα προφυλαχθούν από τον καύσωνα. Την ίδια ώρα κάποιοι από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Το ertnews.gr απευθύνθηκε στην κυρία Χριστίνα Δάλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πληροφορίες-οδηγίες για τη σωστή χρήση και φύλαξη των φαρμάκων σε ακραίες θερμοκρασίες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Δάλλα.

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί να αποθηκεύονται στους 22-25 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι η θερμοκρασία δωματίου. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να διατηρήσει τη δραστικότητά του. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα εμβόλια παραδείγματος χάρη, τα οποία είναι θερμοευαίσθητα, πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσονται στο ψυγείο, όπως και κάποια κολλύρια, σιρόπια, ενέσιμες ορμόνες και κάποια αντιβιοτικά.

Όλα τα φάρμακα επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες ή να ρωτήσουμε το γιατρό ή τον φαραμακοποιό μας, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αλλοιωμένο φάρμακο δεν σημαίνει ότι απλά δεν θα λειτουργήσει αλλά ότι μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας, ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας. Αλλοιωμένα από τη ζέστη αντιβιοτικά, σιρόπια ή εναιωρήματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και στο στομάχι. Ασπιρίνη, κορτιζονούχες αλοιφές, φάρμακα για τον θυρεοειδή, αντισυλληπτικά είναι πολύ ευαίσθητα στη ζέστη. Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει χρώμα ή έχουν κάποια παράξενη οσμή καλύτερα να τα πετάξετε και να προμηθευτείτε καινούρια. Μην κρατάτε τα φάρμακα στην τσάντα σας ή στην τσέπη σας όταν έχει πολλή ζέστη, γιατί έτσι είναι εκτεθειμένα σε διαφορετικές θερμοκρασίες και αμφιβόλου ποιότητας συνθήκες.

Συνήθως αντιϋπερτασικά και διουρητικά φάρμακα μπορεί να πρέπει να αλλάξουν δοσολογία στην ακραία ζέστη, επειδή η δράση τους εντείνεται λόγω της εφίδρωσης. Οι ασθενείς πιθανώς να χρειάζονται προσαρμογή της δόσης, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Μια άλλη κατηγορία ασθενών οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε συνθήκες ακραίας ζέστης είναι όσοι λαμβάνουν ψυχιατρικά ή αντιϊσταμινικά φάρμακα. Ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά ή αντιϊσταμινικά φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καύσωνα. Θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον για να μην πέσει η πίεσή τους ή για να μην εμφανίσουν σοβαρή καταστολή. Όσοι λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί, σπανίως, να εμφανίσουν υποθερμία και μυϊκή ακαμψία, τα οποία είναι συμπτώματα του κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου.

Καλλυντικάαντιηλιακά

Στα καλλυντικά, όπως και στα αντιηλιακά προσώπου θα πρέπει να φροντίζουμε να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης οι οποίες συνήθως αναγράφονται στη συσκευασία τους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάποια συστατικά ορισμένων καλλυντικών όπως η ρετινόλη, μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Όταν παρουσιαστεί φωτοευαισθησία τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του δέρματός μας είναι κόκκινα, μπορεί να πρηστούν να εμφανίσουν φουσκάλες και να μας προκαλούν φαγούρα. Θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως να χρησιμοποιούμε το προϊόν που υποπτευόμαστε ότι δημιούργησε την κατάσταση και να μιλήσουμε με τον γιατρό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο θρύλος επέστεψε: το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Capri έρχεται να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού εισάγοντας στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης ένα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Εντουάρντο Ραμίρεζ θα ηγηθεί του Hyundai Design Europe Center και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Hyundai σε επίπεδο σχεδιασμού στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια...

ΕΛΛΑΔΑ

Και νέα παρέμβαση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.  Κωστή Χατζηδάκη από το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος με επιστολή του ζητά...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την Πέμπτη (18/7) οι “κιτρινόμαυροι” έχουν ανακοινώσει την απόκτηση του Μόουζες Οντουμπάτζο, ωστόσο ο παίκτης δεν βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο πρώην παίκτης του...

Advertisement