Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προτιμότερη η ανθρώπινη επαφή για τα πρόωρα μωρά, από την Θερμοκοιτίδα -Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ

Η άμεση επαφή  με  το ανθρώπινο δέρμα  είναι προτιμότερη από μια θερμοκοιτίδα για μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, συνέστησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ΠΟΥ ζήτησε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο παροχής της εντατικής φροντίδας νεογνών στα πρόωρα μωρά. Ο οργανισμός έχει καθορίσει ότι το να επιτρέπεται στις μητέρες ή σε άλλους φροντιστές να μένουν κοντά σε πρόωρα μωρά από τη γέννηση, χωρίς χωρισμό, παρέχει «μεγάλα οφέλη για την υγεία», δήλωσε η παιδίατρος και γιατρός του ΠΟΥ Κάρεν Έντμοντ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Αυτή η νέα σύσταση σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των μωρών που γεννήθηκαν πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ή με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, τόνισε ο ΠΟΥ.

Πρέπει να διασφαλίζεται η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα «ακόμα και για μωρά με αναπνευστικές δυσκολίες», δήλωσε ο ΠΟΥ, επιμένοντας ότι «τα μωρά χρειάζονται στενή επαφή με τη μητέρα τους από τη γέννησή τους».

Για τον ΠΟΥ, οι πρόωροι τοκετοί αντιπροσωπεύουν ένα «επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας» που επηρεάζει 15 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο, δηλαδή μία στις 10 γεννήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει 25 συστάσεις για τη φροντίδα των πρόωρων μωρών, συμπεριλαμβανομένων 11 νέων από την τελευταία ενημέρωση το 2015.

Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν όλους τους τομείς και τονίζουν τη σημασία του θηλασμού των πρόωρων μωρών.

Για πρώτη φορά, οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις για τη συμμετοχή της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για αναδιοργάνωση των μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε η μητέρα και το παιδί να παραμείνουν μαζί.

«Είναι σημαντικό να διατηρείται επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα κι αν πρέπει να βρίσκεται σε εντατική θεραπεία», είπε η Δρ Έντμοντ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν επίσης, για πρώτη φορά, τη χορήγηση αυξημένης ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης στις οικογένειες των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα.

«Η γονική άδεια είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι οικογένειες να φροντίσουν το βρέφος», είπε η Κάρεν Έντμοντ, προσθέτοντας ότι στους γονείς αυτών των μωρών θα πρέπει να παρέχεται επαρκής οικονομική και επαγγελματική υποστήριξη, καθώς και επισκέψεις στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement