Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία” – Με ευχή την επαναλειτουργία της Χάλκης η συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Με την ευχή την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρύτανη του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. ” Ο Θεός που είναι δίκαιος θα επιβλέψει και θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία που έγινε στη Σχολή μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”, τόνισε ο Παναγιώτατος. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε χθες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Πρύτανης κ. Σιάσος καθώς ο Παναγιώτατος παρέστη στην τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ του Ομοτίμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Βλασίου Φειδά, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Σιάσος εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τις ευχαριστίες εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον φάρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και προς το πρόσωπο του Πατριάρχη για το έργο το οποίο επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επικεντρώθηκε στο Πατριαρχείο, το Πανεπιστήμιο, τους νέους και τη Χάλκη. “Περιμένουμε με ανυπομονησία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι, όποτε εσείς μας υποδείξετε τον χρόνο, να εγκαταστήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη η οποία επιτέλεσε έναν σπουδαίο ρόλο και στην Κωνσταντινούπολη και πολύ ευρύτερα, παγκόσμια. Οπότε είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε”, είπε ο κ. Σιάσος με τον Παναγιώτατο να ευχαριστεί για την πρωτοβουλία αυτή.

Η διαπαιδαγώγηση των νέων

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι μπόρεσε να παραστεί στην τελετή προς τιμήν του Καθηγητή Βλασίου Φειδά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη δύναμη την οποία διαθέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών που δεν είναι άλλη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του που ξεπερνούν τις 100.000. “Είναι μία μεγάλη δύναμις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδος”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

“Με τις σημερινές συνθήκες η διαπαιδαγώγηση των νέων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για την Εκκλησία, την Πολιτεία τους γονείς, για το σχολείο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε να δώσουμε στους νέους όχι μόνο χρηστικές γνώσεις, αλλά να τους δώσουμε πνευματικό προσανατολισμό, να τους μεταγγίσουμε τις αξίες εκείνες οι οποίες είναι διαχρονικές. Είναι τα υψηλά ιδανικά, στα οποία πιστεύει όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως η Εκκλησία μας και το Γένος μας”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Η επιστήμη που καλλιεργείται στους χώρους του Πανεπιστημίου και η πίστη συμπορεύονται”, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε ότι επιστήμη και πίστη δεν είναι δυνατόν να είναι ανταγωνιστικά μεγέθη.

“Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία που έγινε με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης”

Μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε στην πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια ενώ συνεχάρη προσωπικά τον Πρύτανη κ. Σιάσο για το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με προσευχή και Αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. “Αυτό σας τιμά κ. Πρύτανη”, είπε.

Μιλώντας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

“Είναι ένα όνειρο της ταπεινής Πατριαρχίας μου. Δυστυχώς σε αυτά τα τριάντα τρία χρόνια που είμαι στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως δεν το πέτυχαμε αυτό, παρά τις προσπάθειές μας, αλλά ο Θεός που είναι δίκαιος θα επιβλέψει και θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία που έγινε στη Σχολή μας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Ορθόδοξη Θεολογία και στον πανανθρώπινο πολιτισμό τον οποίο διακονούσε η Σχολή μας δια των αποφοίτων της”. 

Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), ένα ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας του έργου ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Και σήμερα η Εκκλησία ανθεί όπου διώκεται. Εκεί οι μάρτυρες. Εκεί η ευψυχία. Εκεί η θυσία. Εκεί και τα κατορθώματα που υπενθυμίζουν πρωτοχριστιανικές ημέρες....

ΧΙΟΣ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, καθώς και ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκαν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το 20ο BMW Art Car παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Τζούλι Μεχρετού...

Advertisement