Γράφει ο Κώστας Μούνδρος, Πρόεδρος Φορέα Τουρισμού
Επανέρχομαι μιας και στις τελευταίες μου τοποθετήσεις μεταφέρθηκε μια συγκροτημένη αισιοδοξία για το πώς θα κινηθούμε τουριστικά φέτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χρονιά για φέτος θα είναι άκρως καθοριστική».
Κάποιοι εντελώς επιφανειακά, χωρίς να υπολογίσουν πολλούς και διάφορους παράγοντες, ισχυρίζονται ότι η χρονιά «θα πάει σφαίρα».
Μακάρι να έχουν δίκαιο, χωρίς όμως αυτό να μπορούν να το δικαιολογήσουν.
Η δική μου ανησυχία εμπεριέχει μία και μόνο εξίσωση που αποτυπώνεται σε δύο μόνο λέξεις «Προσφορά- Ζήτηση».
Και εκεί είναι το στοίχημα όλων εμάς του τουρισμού που πρέπει πάση θυσία αυτή την εξίσωση να την κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού σε μία ισορροπία.
Η κινητικότητα των προηγούμενων χρόνων έσπρωξε πολλούς συμπολίτες μας στο να επενδύσουν και να ασχοληθούν με τον τουρισμό.
Ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μέσα στην ελεύθερη οικονομία που διαβιούμε.
Δε ξέρω αν όλοι αυτοί έχουν προχωρήσει σε οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας ή απλά «είδαν φως και μπήκαν».
Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί και μάλιστα οι νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις από τον ΕΟΤ είτε είναι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, είτε ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων έβαλαν στην αγορά έναν σημαντικό αριθμό δωματίων και αυτοκινήτων τα οποία θα πρέπει να δουλέψουν για να μην αρχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά, την δική τους βιωσιμότητα αλλά και των υπολοίπων ( πωλήσεις κάτω του κόστους κλπ.).
Ξέρετε, η ισορροπία αυτή δεν είναι δύσκολο να ανατραπεί δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας σε όλη την αγορά.
Φυσικά δε κουβεντιάζουμε για τις μη νόμιμα αδειοδοτημένες κλίνες μέσω ΕΟΤ, που με την ανοχή της Πολιτείας επιχειρείται να ανατραπεί η ισορροπία πολυεπίπεδα , μιας και η μη επαγγελματίες έχοντας στο μυαλό τους «κάτι τις το επιπλέον στο εισόδημα μας» δρουν ανεξέλεγκτα, μη υπολογίζοντας ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, υγειονομικά πρωτόκολλα, πρωτόκολλα ασφάλειας και πυρασφάλειας, πολεοδομικές, εργασιακές , ασφαλιστικές, φορολογικές νομιμότητες που έχουμε όλοι εμείς οι νόμιμες αδειοδοτημένες επιχειρήσεις μέσω ΕΟΤ.
Και εκεί αρχίζει το μεγάλο θέμα του αθέμητου ανταγωνισμού, μιας και εγώ (να μιλήσω για εμένα), για ένα συγκεκριμένο κατάλυμα, το όριο βιωσιμότητας ( Zero Point) είναι τα 70€/διανυκτέρευση/δωμάτιο, ενώ για το μη επαγγελματία που είναι η δεύτερη ίσως και η τρίτη δουλεία του είναι τα 40€ και μάλιστα χωρίς να ξέρει να κοστολογεί, απλά υπολογίζοντας «αφού το έχω, γιατί να μην βγάλω δύο φράγκα παραπάνω».
Η μεγάλη μου αγωνία λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να καλυφθεί η προσφορά και όχι αν έχουμε αφίξεις ίσες με την περσινή χρονιά ή και περισσότερες που κατά γενική ομολογία η περσινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά.
Φέτος μπορεί να μην είναι καθόλου επιτυχημένη η σεζόν με τις ίδιες αφίξεις όπως πέρσι .
Και εκεί έρχονται οι ευθύνες της Πολιτείας που παρότρυνε τον επιχειρηματικό κόσμο να δημιουργήσει κλίνες μιας και οι απαιτούμενες υποδομές (ολοκλήρωση αεροδρομίου) θα ολοκληρώνονταν σύντομα .
Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές (αεροδρόμιο- λιμάνι κτλ.),δίνοντας εύκολη πρόσβαση στους εν δυνάμει επισκέπτες καθώς επίσης θα πρέπει να μπει φρένο και έλεγχος με minimum προϋποθέσεις για τη δημιουργία νόμιμων αδειοδοτημένων επιχειρήσεων ( minimum αριθμός οχημάτων για εταιρείες ενοικίασης, minimum αριθμός κλινών για δημιουργία επιχειρήσεων φιλοξενίας .
Δεν πρέπει να επιτρέπεται πχ να μπορεί να αγοράσει κάποιος 2 αυτοκίνητα και με έδρα το σπίτι του να δημιουργεί εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων .
Από τη πλευρά μας, φορείς και επαγγελματίες θα πρέπει να συντονιστούμε πιέζοντας τη πολιτεία να ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές κάνοντας το προορισμό Χίο πιο ελκυστικό, πιο ανταγωνιστικό.
Παράλληλα όλοι εμείς του τουρισμού θα πρέπει οι όποιες κινήσεις μας, προσέλκυσης και προβολής του νησιού μας να είναι απόλυτα στοχευμένες ,απόλυτα ανταποδοτικές μιας και τα κονδύλια για αυτό το σκοπό είναι περιορισμένα.
Και επειδή το θέμα τουρισμός εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όλοι μας θα πρέπει να συμβάλουμε ουσιαστικά, ούτως ώστε και η ισορροπία προσφοράς- ζήτησης , να μην διαταραχθεί αλλά και όσοι αποφασίσουν ασχοληθούν με το τουρισμό να μη απογοητευθούν.
Ο Φορέας Τουρισμού Χίου λειτουργώντας σε μία καθαρά εθελοντική βάση θα μπορούσε να είναι συντονιστής αυτή της προσπάθειας αγκαλιάζοντας όλες τις επαγγελματικές ομάδες που με τον Α ή Β τρόπο εμπλέκονται στο κομμάτι του τουρισμού ( και πιστέψτε με είναι πολλές).
Αισιοδοξία υπάρχει και πρέπει να υπάρχει αλλά η αγορά έχει άλλους κανόνες, σκληρούς , ανταγωνιστικούς που εύκολα ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι.
Ας ακολουθήσουμε καλώς ή κακώς αυτούς τους κανόνες για να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ευημερία να υπάρχει σε μεγάλη μερίδα του κοινωνικού ιστού με υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και ο τόπος μας, το νησί μας, να παραμείνει ως ένας ξεχωριστός προορισμός που βαδίζει ισορροπημένα σε μια βιώσιμη ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη, χωρίς εκφυλιστικές τάσεις που θα αλλοιώσουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον αλλά και την ίδια τη κοινωνία.
Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει για αυτό και το νησί μας είναι ένας δακτυλοδεικτούμενος αναδυόμενος θησαυρός (τουλάχιστον αυτό μεταφέρεται μέσω αρθρογραφίας).
Τα όρια μεταξύ ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι σχετικά μικρά. Γι’ αυτό χρειάζεται από όλους μας προσοχή .
Είμαι μας σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Η ποιότητα των ανθρώπων μας, της κοινωνίας μας, της κουλτούρας μας, του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας είναι η παρακαταθήκη μας και η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε.
Υ.Γ
- Μπορεί να έχω τις εμμονές μου περί προστασίας του φυσικού κα δομημένου περιβάλλοντος και περί κοινωνικής συνοχής αλλά αυτά θα μας σώσουν από τον υπερτουρισμό που δεν θέλουμε.
- Το θέμα των μη αδειαδοτημένων κλινών μέσω ΕΟΤ είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θέλει άμεσα καταλυτικά μέτρα περιορισμού και ελέγχου, γι αυτό και επανέρχομαι .
- Ιδανικοί τουριστικοί προορισμοί δεν υπάρχουν .Πάντα σε κάθε προορισμό κάτι θα λείπει . Οι ιδανικοί τουριστικοί προορισμοί είναι ελάχιστοι .
- Τα 2 μοντέλα που αναπτύσσονται ραγδαία στη τουριστική βιομηχανία είναι:
Α) Ο υπερπολυτελής τουρισμός
Β) Ο εναλλακτικός – βιωματικός τουρισμός
