Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης
Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν επιταχυνθεί εντυπωσιακά, με συστήματα που μπορούν να δημιουργούν κείμενα, εικόνες, να κατανοούν τη φυσική γλώσσα και να υποστηρίζουν πλήθος επαγγελματικών και καθημερινών αναγκών. Ειδικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή βαθιών νευρωνικών δικτύων και τεχνικών εκμάθησης μηχανών, οι δυνατότητες της AI επεκτείνονται και σε πιο σύνθετα, «ανθρώπινα» επίπεδα.
Η πρόοδος στη ρομποτική, το machine learning, και οι υπολογιστικές δυνατότητες (όπως το cloud και οι κβαντικοί υπολογιστές) έχουν μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε εμάς και την AI, αλλά ταυτόχρονα εντείνεται και ο διάλογος για θέματα δεοντολογίας, διαφάνειας και ασφάλειας στην εφαρμογή τους.
Ο Έλον Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες με το ρομπότ Optimus της Tesla, το οποίο στοχεύει να φέρει επανάσταση στην αυτοματοποιημένη εργασία και να προσφέρει ένα ρομπότ πολλαπλών χρήσεων που θα είναι προσιτό για ευρεία κατανάλωση. Με εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 20.000 και 30.000 δολαρίων, το Optimus υπόσχεται δυνατότητες όπως η υποστήριξη σε καθημερινές δουλειές στο σπίτι, μεταφορές βαριών αντικειμένων, και άλλες εργασίες που απαιτούν ακρίβεια και επαναληψιμότητα.
Οι δυνατότητές του, που βασίζονται στην τεχνολογία της Tesla στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των αισθητήρων, προσομοιάζουν τον ανθρώπινο τρόπο κίνησης και αντίληψης. Βέβαια, απομένει να δούμε αν και πόσο θα εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, καθώς το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνολογικά και σχετίζεται με θέματα ασφάλειας, δεοντολογίας, αλλά και τις αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Παρόλα αυτά η μαζική παραγωγή αναμένεται στα επόμενα 2 με 3 χρόνια!
Περιμένω τη στιγμή που θα δω κάποιον να κάνει βόλτα στην Απλωταριά και να ακολουθεί από πίσω το ρομπότ με τα ψώνια, ή ακόμα καλύτερα να το παίρνεις τηλέφωνο από τη δουλειά ώστε να το ενημερώσεις για το τι επιθυμείς να έχει μαγειρέψει για μεσημεριανό ή για βραδινό!