Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γνωριμία με τα χωριά του Δ.Δ. Ιωνίας- Τέταρτος σταθμός η Μέσα Διδύμα 

Του Μιχάλη Κανάριου

Η Μέσα Διδύμα είναι ένα μικρό χωριό της νοτιοανατολικής Χίου, σε οδική απόσταση 16 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Παλαιότερα ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα υπάγεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Χίου Το μέσο σταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 180 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει δύο χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Κοντινότερα χωριά είναι τα μικρότερα Μυρμήγκι ή Μερμήγκι προς τα βόρεια-βορειοδυτικά (1 χιλιόμετρο) και Έξω Διδύμα προς τα νότια (900 μέτρα). Ακόμα κοντύτερα (περίπου μισό χιλιόμετρο προς τα βορειοανατολικά) βρίσκεται η Μονή Χαλάνδρων, γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1660 και τιμάται στη μνήμη της Αγίας Ματρώνας, ενώ σε τριπλάσια απόσταση προς τα δυτικά ένα πιο αξιόλογο χριστιανικό μνημείο: ο βυζαντινός ναός Παναγία η Σικελιά με οχυρό περίβολο.

Η Μέσα Διδύμα είναι Μαστιχοχώρι, δηλαδή ένα από τα 24 χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται το μαστιχόδενδρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus, var. Chia) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα. Πρόεδρος του χωριού είναι ο Γιάννης Αγορής.  Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι με την απογραφή του 2021 είναι 139.

Τοπωνυμικά

Η Μέσα και η Έξω Διδύμα σχετίζονται ίσως με τους δίδυμους Διοσκούρους της ελληνικής μυθολογίας, ή με το φυτό διδύμη (αρχαία ελληνική ονομασία), είτε τέλος επειδή επρόκειτο για δύο δίδυμους οικισμούς. Αλλά, όπως γράφει ο Γεώργιος Ζολώτας, «δεν πρέπει ίσως να πιστευθεί απολύτως ότι τα χωρία ταύτα ήσαν ανέκαθεν δίδυμα, αφού μάλιστα έχομεν τον προσδιορισμόν Μέσα και Έξω Διδύμα». Εξάλλου στον κώδικα του 1680 αναγράφεται «στους Διδύμους». Ο κάτοικός τους ονομάζεται Διδυμούσης (και η κάτοικος Διδυμούσαινα) στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Στη Μέσα Διδύμα αναφέρονται οι εξής ναοί και εξωκλήσια: Άγιος Γεώργιος ο Λιβαδιώτης, Ταξιάρχης, Κοίμηση της Θεοτόκου, Χριστός, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, η Πέρα Παναγιά (όπου το παλαιό νεκροταφείο του χωριού) και η Παναγιά η Παντονιά ή Μεντονιά (μακρύτερα, προς την Καλλιμασιά).

Κοντά στη Μέσα Διδύμα βρίσκεται η τοποθεσία «τα Βασιλικά», με πολλά μεσαιωνικά ερείπια, μεταξύ των οποίων και ναού της Αγίας Σοφίας του Χαβάρωνος. Άλλα τοπωνύμια είναι το Μέσα Χώμα και το Έξω Χώμα (τόπος εξαγωγής βιομηχανικού χώματος), οι Κορακιές, η Ραγού (= τόπος με ρωγμές), η Μπογιά, η Τοποθεσσά, οι Αντριάδες, τα Σώφυρα, τα Ράκη (παραφθορά από τη λέξη «Ηράκλειον» κατά τον Ζολώτα), τα Φιλούμενα και η Δεκαρτσά (από τη «Δεκαρχία»).

Πληθυσμός και οικονομία

Η εξέλιξη του πληθυσμού της Μέσα Διδύμας στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Πληθυσμός της Μέσα Διδύμας
Έτος απογραφής Κάτοικοι
1951 440
1981 244
1991 266
2001 
2011
2021
189
167
139

Δεν υπάρχει πεδινό έδαφος στην περιοχή και οι κάτοικοι της Μέσα Διδύμας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία: «Οι Διδυμούσοι είναι γεωργοί και μικρέμποροι, η δε παραγωγή του τόπου των η συνήθης των Μαστιχοχώρων» (Ζολώτας).

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») τιμάται στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου . Το χωριό υπάγεται εκκλησιαστικώς στην αρχιερατική εποπτεία Νενήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Ο ταχυδρομικός κώδικας της Μέσα Διδύμας είναι 82102.

Πηγές

  • Δημ. Γλύκα, Μιχ. Ρυμική, Δημ. Σκάμαλου: Χίος: Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, Χίος 1975
  • Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α΄ («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, στον «Χιακό  Λαό» Πώς θα χαρακτηρίζατε την προηγούμενη θητεία σας; Η προηγούμενη τετραετία παρά τις αντικειμενικές...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών...

ΑΠΟΨΕΙΣ

O αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος Kύριε Στέφανε σε χαιρετώ, Κατά πρώτον σου εύχομαι καλορίζικος και όχι σιδεροκέφαλος όπως σου ευχήθηκενε ο Αλέξης λες και θα...

ΧΙΟΣ

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Αγίου Μηνά, κ. Παναγιώτη Μανδάλα, στον «Χιακό Λαό» Της Ραφαέλας Βατάκη Ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Μηνά, κ. Παναγιώτης...

Advertisement