Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (70ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ………. Λίγα λόγια

Τα παραμύθια πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Είχαν δημιουργηθεί από τα αρχαία χρόνια. Δεν παραμένουν όμως με την πάροδο των χρόνων τα ίδια, αλλάζουν από γενιά σε γενιά. Με την πάροδο των χρόνων τα παραμύθια εξελίσσονταν. Το ελληνικό παραμύθι κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Αρκετά μάλιστα από αυτά που υπήρχαν από παλιά, συνεχίζουν να υπάρχουν και στις μέρες μας. Επίσης, εμπνέονται κι άλλοι λογοτέχνες και αναπτύσσονται συγγραφικά. Από τη στιγμή που εξελίσσεται η κοινωνία εξελίσσονται και τα παραμύθια!

Στη νεότερη εποχή, μέσους και νέους χρόνους, η έννοια παρηγορώ από τη λέξη παραμύθι υποχωρεί και περιορίζεται σε αυτό που είναι κοντά στο μύθο και τέρπει το λαό. Είναι φανταστικό, διδακτικό, ευτράπελο σε αντίθεση με το μύθο που διδάσκει.

Σε αυτά τα παραμύθια συναντά κανείς το απόσταγμα της μνήμης απ’ όλες τις γενιές των Ελλήνων. Το αρχέγονο, το μαγικό, η σοφία, το μυθικό, οι μακρινοί και κοντινοί χώροι μπλέκονται με σύγχρονες πλοκές. Εκεί μπορεί να αναγνωρίσει κανείς τοπικές παραδόσεις, ψυχοσύνθεση και έθιμα που υφαίνονται σε τοπικά ή διεθνή παραμύθια. Η παρουσία αυτών των στοιχείων είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο, πολιτιστική ομολογία για τη ρίζα, την ύπαρξη και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Μέχρι τον 12ο αιώνα, η παράδοση του παραμυθιού είναι προφορική. Η γραπτή τους παράδοση ξεκινάει στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ιταλία το 16ο αιώνα, με τους μύθους του Αισώπου – τα ομηρικά έπη μαζί με τις ιστορίες του βασιλιά Αρθούρου, όπου και εκτυπώνονται σε βιβλία. Σταδιακά εξελίσσεται η αναζήτηση και η καταγραφή τους από ευαίσθητους συγγραφείς και παραμυθοσυλλέκτες λαϊκών δημιουργιών ποιητικού και πεζογραφικού λαϊκού λόγου με απαράγραπτα τα στοιχεία εθνικής ταυτότητας. Έτσι συλλέγεται η περιφρονημένη έως τότε λαϊκή χρυσή κληρονομιά – θρύλος – παραδόσεις, τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες κ.ά.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ 

H Aγγελική Mαστρομιχαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Φιλοσοφία. Δίδαξε στη Δημόσια Εκπαίδευση. Από το 2021 είναι ακαδημαϊκή διευθύντρια στην πλατφόρμα www.ellinopoula.com.

Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1993 γράφει βιβλία για παιδιά, λογοτεχνικά και γνώσεων, παράλληλα γράφει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία με θέματα: το Παιδί, την Οικογένεια και την Εκπαίδευση. Συμμετείχε στη δημιουργία σχολικών εγχειριδίων για το Δημοτικό σχολείο. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και Διεθνή Συνέδρια με θέματα που αφορούν: θέματα Παιδείας – Διδακτικής και Πράξης στη Σχολική Τάξη, Καινοτόμες Δράσεις στο Σχολείο, νέες μορφές διδασκαλίας, λογοτεχνία και παιδικό βιβλίο. Διδάσκει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και συναντάει συχνά τους αναγνώστες της σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Έργα της είναι: “Xριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα” (1993), “Πάσχα Eλληνικό” (1998), “Eγώ ο πρώτος και οι άλλοι”, «Τα θέλω όλα»(2000), “Παιχνιδομαγειρέματα” (2003) «Όλη η Ελλάδα ένα ταξίδι» (2005) «Έρχονται Xριστούγεννα, θα’ ρθουν και τα Φώτα» (2006),”Η Παναγία ταξιδεύει με τα παιδιά”,εκδ. Εν Πλω (2019), «Πάσχα Ελληνικό», εκδ. Νάμα (2020), «Δυό Φορές το 21», εκδ. Εν Πλω (2020), «Greek Revolution” EnPlo ed.(2021), «Οι Ρίζες μου» εκδ. ΙΑΑ/ΙΣΝ (2022), «Συγγνώμη, φίλε», εκδ. Νάμα (2023), «Η παρέλαση των παιχνιδιών», εκδ. Νάμα (2023). 

Διατηρεί την ιστοσελίδα www.happywriters.org.

Βραβεία και Διακρίσεις:

1) “Κ. Π. Δεμερτζή – για τον Έλληνα Δάσκαλο” από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για την προσφορά στην Προώθηση του Παιδικού – Εφηβικού Βιβλίου(2011).

2) Από το Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ «Αγία Σοφία» τμήμα Ογκολογίας για την παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο – με δράσεις Φιλαναγνωσίας (2015).

3) Από τον Δήμο Π. Φαλήρου -Προσφορά στην Φιλαναγνωσία με την δράση Π. Φάληρο -Ένας Βιβλιότοπος για τα παιδιά (2017).

4) Από την Μητρόπολη Πειραιώς – για την προσφορά στις Σχολές Γονέων και την Ραδιοφωνική Εκπομπή στα 91,2 fm « Παιδική Λογοτεχνία και η Αγωγή των Παιδιών μας» (2004).

5) Από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την συμμετοχή στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διοργάνωση 10 Συνεδρίων με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και την έκδοση 10 τόμων των πρακτικών των συνεδρίων 2011-2021 (2021).

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΔΙΑ, εικονογράφηση ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ, ΕΚΔ ΕΝ ΠΛΩ, 2023

Ήρωες της ιστορίας είναι οκτώ παιδιά, που όλοι έχουν ονόματα της Παναγίας. Η Μαρία και ο Μάριος, η Δέσποινα, ο Βαγγέλης και η Ευαγγελία, ο Παναγιώτης και η Παναγιώτα είναι παιδιά-μικροί ήρωες του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου. Τα ονόματα αυτά είναι ο συνδετικός κρίκος της παρέας.

Βρίσκονται σε ένα πλοίο και ταξιδεύουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Η συζήτηση οδηγεί τους φίλους να ανακαλύψουν μια μεγάλη αλήθεια στη ζωή τους: ότι η Μητέρα του Χριστού, η πιο σπουδαία απ’ όλους τους Αγίους, δεν είναι απλά ένα ιστορικό πρόσωπο του παρελθόντος. Είναι η γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά στο Θεό και βρίσκεται καθημερινά ανάμεσά μας.

Μέσα από τις βιωματικές ιστορίες των ηρώων το παρελθόν γίνεται παρόν και ο αναγνώστης ταξιδεύει με σκοπό να φτάσει στο πιο γαλήνιο κι απάνεμο λιμάνι που δεν είναι άλλο από την αγκαλιά της Παναγίας.

Tα παιδιά συμμετέχουν στο ταξίδι αυτό μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες, και καλούνται να γνωρίσουν καλύτερα την Παναγία, η οποία είναι η μητέρα όλων των χριστιανών.

Μαζί με τους ήρωες θα ανακαλύψουν πολλούς τρόπους για να είναι κοντά στην Παναγία αλλά κι Εκείνη να παραμένει πάντα δίπλα τους.

Ζωντανή η εικονογράφηση από την Πέγκυ Φούρκα, ταιριάζει πολύ στην αισθητική των παιδιών σχολικής ηλικίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda & Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα συνεχίζει να επενδύει στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου η ετήσια συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ημέρα αργίας λόγω της εορτής της...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τελικός του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου, είχε και τις περίεργες εμφανίσεις του. Μία από αυτές ήταν και της...

Advertisement