Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (67ο Mέρος)

 

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας


ΛΟΓΟΤ
ΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια

Στη σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία διακρίνεται ο ρεαλισμός της σκέψης, ο λυρισμός που χαρακτηρίζεται από απλότητα και ειλικρίνεια.

Είναι ιδεολογικά προσανατολισμένη στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που γίνονται ολοένα και ευρύτερα, παγκόσμιας θα έλεγα κλίμακας, όπως λόγου χάριν η ειρήνη, η τεχνολογία, το φυσικό περιβάλλον, τα ναρκωτικά, το διαζύγιο κ. ά.

Η σύγχρονη γραφή ολοένα και σταθερότερα εγκαθιστά το παιδί στο κέντρο της συγγραφικής πράξης, εναρμονισμένη με τις παιδαγωγικές θεωρίες που θέλουν το παιδί και τον νέο αυθύπαρκτες οντότητες με δική τους προσωπικότητα που διαρκώς εξελίσσεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες που βιώνει. Η παιδικότητα αναθεωρείται και οι συγγραφείς πλέον δεν την ταυτίζουν με την αθωότητα της άγνοιας αλλά της γνώσης και της ευαισθησίας. Ο επισημανθείς «θάνατος» της παιδικής ηλικίας αναθεωρείται και η παιδικότητα αναδομείται με βάση τη γνώση  μέσω του διαλόγου και την καλλιέργεια της ευαισθησίας μέσω ανάλογων βιωμάτων.

Η συγγραφική έκρηξη σημειώνεται κυρίως στο σύγχρονο παραμύθι και τη μικρή ιστορία. Η εκδοτική έξαρση πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση τον αναγνώστη σχετικά με τα είδη αυτά. Η θεματική τους, διευρυμένη στο έπακρο, περιλαμβάνει κάθε πλευρά του πολιτισμού, από την αρχαία μυθολογία έως την υπερσύγχρονη τεχνολογία του διαστήματος.

Η ποίηση κατά την περίοδο αυτή ανανεώνεται μορφολογικά και θεματικά. Δίπλα σε παλιότερους δημιουργούς που γράφουν σε παραδοσιακή μορφή στίχου, οι νεότεροι ανανεώνουν μορφολογικά και εκφραστικά τον ποιητικό τους λόγο.

Έλενα Αρτζανίδου

Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε το 1964 στη Waldsassenστη Δ. Γερμανία. Στα εννιά της χρόνια, η παραμονή της στην Ελλάδα οριστικοποιήθηκε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη – Μακεδονία”. Διδάσκει παιδική λογοτεχνία (“Δημιουργώ από το μηδέν”) στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της “Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια” και “Κόκκινα χρυσά παπούτσια” διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004. Το βιβλίο της “Με λένε Πρόμις” συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο “TheWhite Ravens” για το 2007. Είναι δημιουργός του βραβευμένου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, blog: www.filanagnosiaprogram.blogspot.com.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ο Στύλιος και οι στύλοι», εικ.: Ευτυχία Ηλιάδου, εκδ. «Ψυχογιός»

«Όταν ήμουν δύο χρόνων, είδα ένα πελώριο πουλί να στέκεται στο ένα του πόδι. Προσπάθησα να το μιμηθώ, μένοντας ακίνητος σαν στύλος.

Όταν έγινα τριών, σε μια ακρογιαλιά, έστησα στύλους με ολόκευκα βότσαλα και άρχισα να τραγουδάω: “Στύλιοι, στύλιοι“.

Όταν αντίκρισα πρώτη φορά τον Παρθενώνα, είχα ήδη κλείσει τα έξι. Τότε αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου μοναδική κατασκευή», γράφει η συγγραφέας.

Ο Στέλιος ήταν μόλις δύο χρόνων όταν είδε από το παράθυρό του ένα πελώριο πουλί να στέκεται στο ένα του πόδι. Πελαργός ήταν! Προσπάθησε να το μιμηθεί μένοντας ακίνητος σαν στύλος, αλλά ήταν ακατόρθωτο. Λίγο μετά βέβαια τα κατάφερε: έμεινε ακίνητος στο ένα πόδι σαν στύλος μετρώντας ως το δέκα.

Τριών ετών, στην Πάρο, έφτιαξε με βότσαλα τέσσερις στύλους και χοροπηδούσε γύρω τους σαν Ινδιάνος τραγουδώντας «Στύλιοι, στύλιοι»! Άρχισαν να τον φωνάζουν όλοι Στύλιο αντί για Στέλιο (εκτός από τη μαμά του). Στέλιο έλεγαν και τον παππού του και ήταν ένας από τους καλύτερους μαρμαροτεχνίτες της Πάρου. Όταν έκλεισε τα έξι, πήγε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είδε τις Καρυάτιδες. Σαν στύλοι ήταν. Το δέος του Παρθενώνα θα τον οδηγούσε πολύ μακριά: σε μια μοναδική κατασκευή!

Η Έλενα Αρτζανίδου σε μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη ιστορία που ακολουθεί την έμπνευση από το περιβάλλον μας και τις οικογενειακές ρίζες.

Κάθε παιδί που δουλεύεις τη φαντασία του, που του δίνεις ερεθίσματα και χώρο και όψεις του κόσμου δε θα χάσει ποτέ τον προσανατολισμό του. Και σε αυτό βοηθάει τα παιδιά το καλό βιβλίο και οι όμορφες εικόνες.

Πολύ ενδιαφέρουσα η εικονογραφική ματιά της Ευτυχίας Ηλιάδου: καθαρές μορφές, ωραίες χρωματικές αντιθέσεις σε μια δουλεμένη παλέτα, πολύ όμορφη αποτύπωση της Καρυάτιδας, του Παρθενώνα.

Για αναγνώστες από 4 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement