Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (40ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η λογοτεχνία ετυμολογικά σημαίνει τέχνη του λόγου (<λέγω). Άρα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η λογοτεχνία τέχνη, δηλαδή έκφραση συναισθημάτων και ιδεών με καλαίσθητο τρόπο. 

Είναι κοινός τόπος πως η τέχνη, γενικά, αλλά και η λογοτεχνία συγκεκριμένα δεν έχει την αρμόζουσα θέση στην εκπαίδευση. Υπάρχουν κάποιες ώρες τέχνης (μουσική, θέατρο, ζωγραφική) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση – ώρες που δεν αρκούν, για να προσφέρουν αυτό που δύνανται στα παιδιά. Αυτό ισχύει και για τη λογοτεχνία.

Καλό είναι να προβληματιστούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί η τέχνη είναι «εξορισμένη» από το σχολείο; Συνοπτικά, ο «εξορισμός» της τέχνης οφείλεται, κυρίως, στην ωφελιμιστική αντίληψη της κοινωνία μας και τη θεοποίηση του υλικοτεχνικού κόσμου που προκαλεί ταυτόχρονη υποβάθμιση ανθρωπιστικών αξιών. Το σχολείο δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στην πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια του παιδιού, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον γόνιμο προβληματισμό του μέσω της τέχνης.

Είναι προσηλωμένο στην εμμονή του βαθμού, τον ανταγωνισμό και τη μετάδοση τυποποιημένων γνώσεων με απτά αποτελέσματα στο μέλλον (εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, επαγγελματική αποκατάσταση κτλ.). Το σημερινό σχολείο «βιάζεται» για να προλάβει τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου κόσμου!

Σίγουρα, θα θέλαμε η τέχνη και ειδικά η λογοτεχνία να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στο σχολείο! Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση! Για να αλλάξει ο ρόλος της χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αρχικά, η λογοτεχνία, εκτός από τέχνη, επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών επιστημών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά είναι καλό να έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία από την προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) αλλά και έπειτα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι γνωστό ότι η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση του ανθρώπου. Το μυαλό των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι που ξέρει να ρουφάει πληροφορίες καλύτερα από κάθε ενήλικα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ 

H Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Μαθήτευσε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Αρμονίας της Μουσικής. Ως πιανίστρια έχει συνοδέψει χορωδίες, συναυλίες μουσικής δωματίου, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2009 έλαβε τον τίτλο “Artist of the Year” απότην International Art Society and Academy στην κατηγορία διηγήματος. Κείμενά της έχουν βραβευτεί από την UNESCO, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Όμιλο Ζαλώνη/ Ξάστερον, το Λογοτεχνικό Περιοδικό “Κελαίνω”, τον Σύλλογο Βιβλιόφιλων Έδεσσας, το Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας και τη Λογοτεχνική Επιτροπή “Στέλιος Ξεφλούδας”. Έχει συνεργαστεί με τα έντυπα “Voyager”, “ΒημαDonna”, “Ραδιοτηλεόραση”, “Metropolis”, “Γλωσσίτσες” κ.ά. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας “la Melena del Huachinango”. Κείμενά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Αργώ, στην Παραμυθοχώρα κ.ά.

Βιβλία της που κυκλοφορούν: “Στην Αριθμούπολη” και “Τα Κοινόχρηστα” (Εκδόσεις Καστανιώτη), “Σιγά τ’ αυγά …κι είναι και κόκκινα” και “Kidy & Φανούρης” (Εκδόσεις Otherwise), “Το Καλοκαίρι του Ευκλείδη”, “Όταν είναι Χριστούγεννα” και “Τί είναι τα Χριστούγεννα”; (Εκδόσεις Οσελότος), “Μαγειρεύοντας μ’ ένα Ψάρι”, “Κατσαριδολογίες”, “Τυρολόγιον” και “Για να πεις τα κάλαντα” (Εκδόσεις Ίτανος), “Σταγόνες” (Εκδόσεις Άπαρσις), “Ιστορίες Γάμου” (Εκδόσεις Εντύποις), “Colorific Greece”, (Εκδόσεις Αστερόπη).

Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις: Τα “Κείμενα” (Εκδόσεις Βιβλιόφιλων Έδεσσας), “Επιστροφή στο χωριό” (Εκδόσεις Α/συνέχεια), “Λογοτεχνικό Μπιστρό ’09-’10” (Εκδόσεις Literary Bistro), “Τα παραμύθια του Οσελότου” (Εκδόσεις Οσελότος), “Ιστορίες Βιβλίων” (Εκδόσεις Καστανιώτη).

ΠΗΓΗ:ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΤΟ ΠΙΑΤΟ», εικον. Ε. Κακαβιά, εκδ. Υδροπλάνο. 

Ένα κείμενο με φρέσκια γραφή που σίγουρα θα απολαύσετε την ανάγνωσή του!

Ο μικρός Γιώργος με μια βαλίτσα στο χέρι και τα παπούτσια του προπάππου του στα πόδια, μεταναστεύει με υπερωκεάνιο στην Αμερική του προηγούμενου… αιώνα; Μυστήρια πράγματα! Τεράστια μπέργκερ, ο Μίστερ Ναγκ, που φωνάζει «τα πιάτα μουουου», χιλιάδες σαπουνόφουσκες που κρύβουν θησαυρούς, εκατομμύρια πιάτα με ζωγραφιές από σάλτσα και ένα πιάτο που σπάει επίτηδες. Ένα βιβλίο που σερβίρει στα παιδιά του σήμερα την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών του χθες. Με σύγχρονη γλώσσα, αστείρευτο χιούμορ και βαθιά ευαισθησία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με ενδιαφέρον τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Είναι ένα βιβλίο γνώσεων που επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Με ευφάνταστο τρόπο και με έξυπνο χιούμορ, η συγγραφέας ταξιδεύει τους αναγνώστες της πίσω στον χρόνο, την εποχή που οι Έλληνες μετανάστευαν σε Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Βέλγιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αναφέρεται λοιπόν στις δεκαετίες του ’50 και ’60, στο δύσκολο ταξίδι με πλοίο που έκαναν οι Έλληνες προκειμένου να φτάσουν «στη γη της Επαγγελίας».

Γράφει γλαφυρά η συγγραφέας… «Με το που πατάω στη στεριά, όλα κουνιούνται, κι ένας βλοσυρός με πλησιάζει και μου λέει να πάω “εκεί”. Το “εκεί” είναι ένα σημείο γεμάτο ανθρώπους σαν κι εμένα με ρούχα φτωχικά (επιβάτες τρίτης κατηγορίες είμαστε εμείς) από το οποίο κοιτάμε άλλους ανθρώπους, με ρούχα ακριβά (επιβάτες άλλων κατηγοριών είναι αυτοί), να φεύγουν καμαρωτοί ενώ εμείς παραμένουμε. Γιατί παραμένουμε; Μα επειδή πρέπει να περάσουμε από έλεγχο». 

Τα παιδιά συνειδητοποιούν, μέσα από το κείμενο, ότι και οι Έλληνες έχουν υπάρξει μετανάστες, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη που δεν είχαν στην Ελλάδα. Έτσι ευαισθητοποιούνται απέναντι στους σύγχρονους μετανάστες και πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο, συνειδητοποιώντας ότι η ζωή έχει πολλές ανατροπές.  

Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ αλλά και ευαισθησία, που προσφέρει στα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης, αλλά και γνώση. Στο τέλος της ιστορίας, παρέχονται πολλές πληροφορίες στους αναγνώστες σχετικά με την Αμερική που υποδέχτηκε τον ήρωα του βιβλίου ως μετανάστη, καθώς και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την περίοδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement