Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (24o Mέρος) – Η αριθμητική / λογική νοημοσύνη

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Είχαμε αναφερθεί και στα προηγούμενα άρθρα μας στο θέμα της  αφήγησης ιστοριών και  παραμυθιών τα οποία  επιδρούν στα οχτώ είδη νοημοσύνης του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού απαιτούνται και καλλιεργούνται τα περισσότερα, αν όχι όλα, είδη νοημοσύνης του παιδιού, τα οποία είναι τα ακόλουθα: 1. γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη, 2. μουσική / ρυθμική νοημοσύνη, 3. σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη, 4. συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη 5. ενδοπροσωπική νοημοσύνη, 6. χωρική νοημοσύνη, 7. φυσιογνωστική νοημοσύνη, 8. λογική / μαθηματική νοημοσύνη. Και συνεχίζουμε:

  1. Η αριθμητική / λογική νοημοσύνη

Η αριθμητική / λογική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα της επαγωγικής και παραγωγικής ανάλυσης προβλημάτων, με την εκτέλεση μαθηματικών πράξεων, τον χειρισμό μαθηματικών συμβόλων και αριθμητικών σχέσεων, την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας, τη συγκράτηση σειράς από λεπτομέρειες στη μνήμη. Φιλόσοφοι, μαθηματικοί, λογιστές, προγραμματιστές, ντετέκτιβ διαθέτουν τέτοια νοημοσύνη. Τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη την αριθμητική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από αριθμούς και λογική σκέψη και αναζητούν την σχέση αιτίας αποτελέσματος σε κάθε πρόβλημα.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα των περισσοτέρων δυτικών χωρών στηρίζονται στην ανάπτυξη κατά κύριο λόγο της αριθμητικής / λογικής νοημοσύνης και δευτερευόντως καλλιεργούν ένα μικρό τμήμα της γλωσσικής νοημοσύνης και εκεί ακριβώς έγκειται και η αποτυχία τους, στο γεγονός ότι παραμελούν τα υπόλοιπα είδη νοημοσύνης του παιδιού και έτσι δεν συντελούν στο να εκδιπλωθεί το ουράνιο τόξο των χαρισμάτων του παιδιού, να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί ολόκληρο το δημιουργικό δυναμικό, με το οποίο έχει έρθει στη ζωή.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  Μαρία Μπάστα 

Η Μαρία Μπάστα γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Ζάκυνθο. Ως παιδί, είχε αδυναμία στα βιβλία, στην ιστορία και στις ξένες γλώσσες. Η πρώτη της επίσκεψη στο κάστρο της Ζακύνθου, όταν ήταν έξι ετών, της έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που αποφάσισε να φτιάξει μια μηχανή του χρόνου για να μπορεί να ταξιδεύει στο παρελθόν και να ανακαλύπτει πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων. Σπούδασε μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως μεταφράστρια. Το «Φαίδωνας και Ελλάνικος» αποτελεί την πρώτη της απόπειρα για τη δημιουργία μιας μηχανής του χρόνου.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φαίδωνας και Ελλάνικος εκδ. Πατάκη 

Η Μαρία Μπάστα με το βιβλίο της κατορθώνει να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο χρόνο και μας καλεί να την ακολουθήσουμε στην αρχαία Ελλάδα, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και αδύνατα. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται στη Χίο. 

Ο Φαίδωνας, ένα αγόρι από τη Χίο, το 481 π.χ. ονειρεύεται να ταξιδέψει µε το πλοίο του πατέρα του για να ανακαλύψει τον κόσµο.  Περιμένει με αγωνία την επιστροφή του πατέρα του από τον μακρινό Τάραντα. Διάφορα γεγονότα συμβαίνουν και ο μικρός ήρωας δεν µπορούσε να φανταστεί ότι η ζωή του θα βρισκόταν σε θανάσιµο κίνδυνο και ότι οι υποτιθέµενοι φίλοι στην πραγµατικότητα ήταν εχθροί. 

Με συντροφιά του µια πανέξυπνη γάτα και το µαγικό φυλαχτό της οικογένειάς του, ταξιδεύει στις αποικίες της αρχαίας Ελλάδας, ανακαλύπτει τα µυστικά του Ελλάνικου και, µε τη βοήθεια του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, στηρίζει την πατρίδα του την πιο δύσκολη στιγµή, λίγο πριν από τη ναυµαχία της Σαλαµίνας.

Το φυλαχτό ο Ελλάνικος, προστατεύει και στηρίζει και ακολουθεί τον ήρωα σε όλο το ταξίδι μέχρι να τα καταφέρουν.

Με δεξιοτεχνία η Μ. Μπάστα κάνει αναφορά στην ιστορία της Χίου και γράφει….

«…Τα παιδιά κάθισαν στις πλάκες, που ήταν ακόμη ζεστές από τον ήλιο, ενώ ο παππούς κάθισε σε ένα σκαμνί καμωμένο από πεύκο. Μισόκλεισε τα μάτια, χάιδεψε τη λευκή του γενειάδα και άρχισε να αφηγείται με τη βαθιά φωνή του:

«Ο Οινοπίωνας ήταν ο πρώτος βασιλιάς του νησιού μας. Γεννήθηκε στην Κρήτη, το ξακουστό νησί του βασιλιά Μίνωα, κι ήταν γιος του Διόνυσου, του θεού του κρασιού, και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα. Όταν ο Οινοπίωνας έφτασε στο νησί μας, το αγάπησε μεμιάς κι έβαλε με τον νου του να εγκατασταθεί εδώ και να το κυβερνήσει. Κι έτσι έγινε και σε λίγο φύτρωναν παντού αμπέλια, γιατί ο Οινοπίωνας έμαθε στους κατοίκους την αμπελουργία και τα μυστικά του τρύγου…».

«Θα μας πεις, παππού, για τη Χιόνη;» τον διέκοψε η Μυρτώ, ανυπόμονη να ακούσει για την αγαπημένη της πριγκίπισσα.«Η Χιόνη, που λέτε, παιδιά μου» συνέχισε ο Κρίτωνας την αφήγησή του «ήταν η κόρη του Οινοπίωνα. Μια μέρα την είδε ο Ωρίωνας, ο πιο τρανός κυνηγός της οικουμένης, γιος του ίδιου του Ποσειδώνα, και την αγάπησε. Ο Ωρίωνας είχε φτάσει στη Χίο περπατητά, γιατί οι θεοί τού είχαν δώσει το χάρισμα να περπατάει στο νερό, και με τα βέλη του εξολόθρευσε όλα τα θηρία του νησιού, που κατατρόμαζαν ζώα και ανθρώπους. Όταν τέλειωσε το έργο του, πήγε στον βασιλιά Οινοπίωνα και είπε: “Τώρα που σου έδειξα τι αξίζω, θέλω να μου δώσεις την κόρη σου, την όμορφη τη Χιόνη, για γυναίκα μου». Όμως του Οινοπίωνα δεν του άρεσε αυτός ο αλαζόνας άντρας, κι ας ήταν γιος του Ποσειδώνα. Κι επειδή φοβόταν να του αρνηθεί τη Χιόνη, αποφάσισε να του φερθεί με δόλο…..»

Για αναγνώστες από 9 ετών. Υπέροχη  η εικονογράφηση από τον Σπύρο Γούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H ΠΛΕΙΑΔΕΣ MOTORS A.E., επίσημη αντιπροσωπεία της Subaru στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση) για όλα...

Advertisement