Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΣΠΕΕΧΙ: «Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου όχι στα ναρκωτικά. Ναι στην ζωή»

Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής.  Tις τελευταίες δεκαετίες το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορούμε να πούμε πως έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς ο αριθμός των χρηστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοένα και αυξάνεται.

Σ’ αυτό συμβάλλει εκτός από τον μιμητισμό, τη νοσηρή περιέργεια και την τάση για ευδαιμονισμό, ο έντεχνα καλλιεργούμενος μύθος ότι τα ναρκωτικά, ή τουλάχιστον ορισμένα από αυτά δεν είναι και τόσο επικίνδυνα. Η πλευρά αυτή είναι ίσως η σοβαρότερη του όλου προβλήματος. Γιατί και αποκαλύπτει ψυχολογικές διαδικασίες που αθόρυβα προετοιμάζουν το άτομο και το προδιαθέτουν να παραμερίσει τους δισταγμούς του και να πάρει ουσίες που τις θεωρεί ακίνδυνες όπως το χασίς, βαρβιτουρικά, μαριχουάνα κ.α. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που όμως φέρνει το δεύτερο, το τρίτο ….. έτσι που αν έγκαιρα δεν συνέλθει και δεν αποσπασθεί από την ολέθρια συνήθεια.

Στην ουσία η χρήση των ναρκωτικών ουσιών και οι επιπτώσεις τους αποτελούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που σημαίνει ότι αφορά ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων και οδηγεί άτομα και ομάδες ανθρώπων σε προσπάθειες να το αντιμετωπίσουν και να το αλλάξουν.

Τα άτομα που έχουν φτάσει στην εξάρτηση από οποιοδήποτε ναρκωτικό, συνήθως έχουν κλονισμένη υγεία, η διατροφή τους μειώνεται στο ελάχιστο, έχουν καχεξία, παθαίνουν συχνά λοιμώξεις, μολύνσεις, σηψαιμία, ηπατίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα θα λέγαμε συνθέτουν την εξωτερική πλευρά των συνεπειών, που σ’ ένα ευρύτερο φάσμα είναι τόσο καταστρεπτικές.

Η θεραπεία όμως του προβλήματος των ναρκωτικών, όπως και κάθ’ άλλου προβλήματος, μπορεί να λυθεί μόνο με την πρόληψη.

Αλήθεια τι να φταίει?

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σημερινή μας κοινωνία. Από τη στιγμή που ο θεσμός της οικογένειας, έτσι όπως τον μάθαμε και τον ζήσαμε με τους γονείς και τους παππούδες μας, έχει εξελιχθεί σε μια… χαλαρή συνύπαρξη, που ανέχεται τα πάντα, ας μην απορούμε. Από τη στιγμή που δεν επιτηρούμε σωστά τα παιδιά μας σε σχέση με τις παρέες τους, να περιμένουμε το… μοιραίο. Έτσι καταλήγουν τα παιδιά στα ναρκωτικά, έτσι καταλήγουν στα αστυνομικά τμήματα, έτσι “λερώνουν” το ποινικό τους μητρώο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών βρίσκεται σήμερα σε πορεία απόκλισης έναντι των σταθερών και της ισορροπίας που απαιτεί αυτός ο ιερός θεσμός. Και αυτή η αρρώστια, όσο θα εξελίσσεται, εκ των πραγμάτων θα υπαγορεύει και νέες αυστηρές προσεγγίσεις σε επίπεδο νόμων. Πιο σκληρούς νόμους. Και οι νόμοι αυτοί δυστυχώς θα αγγίξουν χιλιάδες νέους, έτσι όπως δείχνουν τα  φαινόμενα. Και μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.

Η οικογένεια, το σχολείο και η θρησκεία αποτελούσαν κάποτε τα “φίλτρα” για να βγαίνουν στην κοινωνία σωστοί άνθρωποι. Και δεν μιλάμε για τους επιστήμονες, αλλά για τους απλούς ανθρώπους που δεν ξέρουν γράμματα, αλλά ξέρουν να σταθούν στην κοινωνία και να έχουν πρόσωπο. Τώρα, όλα έχουν μπει στην… κρεατομηχανή, καθώς κυριαρχούν το μίσος, η εκδίκηση. Ο Θεός βοηθός και ας είμαστε έτοιμοι για να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα. Απλά για να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα, πρέπει να χτυπήσουμε ως Πολιτεία, γροθιά στο μαχαίριγια μια ολόκληρη ζωή και όχι με δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η αντιπροσωπεία της Mazda στην Ελλάδα ξεκίνησε τη διάθεση του νέου υβριδικού Mazda2. Το Mazda2 Hybrid είναι το πρώτο πλήρως υβριδικό μοντέλο της ιαπωνικής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με μία συγκινητική ανάρτησή στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Γιάννης δήλωσε ευλογημένος ποζάροντας με τα αδέρφια του και τη νέα εμφάνιση της “επίσημης αγαπημένης”....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Έλληνας αθλητής πήρε την πρόκριση από την πρώτη βολή, στέλνοντας τον δίσκο στα 60.73μ, ξεπερνώντας το όριο. Στην προηγούμενη διοργάνωση κατέκτησε τη 10η...

LIFESTYLE

Η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα, βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για φορολογική απάτη αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την ισπανική κυβέρνηση, ενώ ζούσε στη Βαρκελώνη...