Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (Δ’ Μέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… λίγα λόγια

Τι είναι ο μύθος; 

Ο μύθος είναι μια ιερή αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Είναι η πρώτη λογική έκφραση του ανθρώπου. 

Στην καθημερινότητα ο μύθος είναι φαντασία, είναι κάτι που δεν είναι αληθινό. Κάποιο μελετητές υποστηρίζουν πως οι μύθοι είναι ιστορίες για θεούς και άλλες υπερφυσικές δυνάμεις. 

Ποια είδη μύθων υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά είδη μύθων. Οι μύθοι διακρίνονται σε: 

Αιτιολογικούς μύθους 

Ιστορικούς μύθους

Πολιτικούς μύθους 

Ηρωικούς μύθους

Οι ηρωικοί μύθοι είναι, αν όχι το πιο γνωστό είδος μύθων,  σίγουρα ένα από τας πιο γνωστά. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι επειδή υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ήρωες, ο καθένας από τους οποίους κατέχει τη δική του ξεχωριστή δύναμη και έχει περάσει τις δικές του ξεχωριστές περιπέτειες.

Γιατί ερμηνεύουμε τους μύθους

 Κάθε μύθος εκφράζει μοναδικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα που είναι αναγκαία τόσο σε φαντασιόπληκτες ιστορίες όσο και στην καθημερινότητά μας. Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε τα παραμύθια με τους μύθους. Οι μύθοι έχουν σκοπό να διδάξουν τον ακροατή, ενώ τα παραμύθια είναι καθαρά ψυχαγωγικά.

 

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  

Η Ζωρζ Σαρή (1925-2012) γεννήθηκε στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. 

Αργότερα, στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με το “Θησαυρό της Βαγίας”, ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους και το οποίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Από το 1969 είχε γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. 

Επίσης στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. 

Πολυδιαβασμένα βιβλία της είναι: Όταν ο ήλιος, Το γαϊτανάκι, η κυρία Κλοκλό, Τα γενέθλια , Ε.Π., Τα στενά παπούτσια, Η σοφή μας η δασκάλα, Οι νικητές, Η αποθήκη, Το ψέμα, Τα Χέγια, Το Παραράδιασμα, Κρίμα κι Άδικο, η Πολυλογού, Αρλεκίνος, Νινέτ κ. α.  

Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. 

Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. 

Έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια, στις 9 Ιουνίου 2012.

 

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ:  Ε. Π. (εκδ. Πατάκη)

Ένα βιβλίο που εξυμνεί την εφηβική φιλία με έναν τρυφερό τρόπο. Πόσο σημαντική είναι η φιλία στην εφηβεία; Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για κάθε οικογένεια και για κάθε παιδί. 

Στο βιβλίο Ε. Π. η Ζώρζ Σαρή αναφέρεται πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σ’ ένα γυμνάσιο θηλέων. Κυρίαρχη παρουσία είναι η διευθύντρια η οποία είναι πολύ αυστηρή, και δυο μαθήτριες πολύ τολμηρές. Κάνουν αταξίες, ζαβολιές, τσακώνονται, φιλιώνουν, ονειρεύονται! Η ιστορία αναφέρεται στη σχέση της Ζωρζ και της Άλκης και ουσιαστικά βλέπουμε πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε η φιλία της Ζωρζ Σαρρή με την Άλκη Ζέη στα χρόνια του γυμνασίου! 

Το έργο είναι τοποθετημένο στην περίοδο της Δικτατορίας του Μεταξά μεταξύ 1935-1938. Μέσα από τις σελίδες του αντανακλούνται τα μαθητικά χρόνια της Ζωρζ, ενός κοριτσιού που ξεκινά τη Α’ Γυμνασίου σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Εκεί θα αποκτήσει φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή. Μαζί θα περάσουν πολλά, θα κάνουν κοριτσίστικες ζαβολιές, θα τσακωθούν, θα ξαναμονοιάσουν. Θα δώσουν τον όρκο της αιώνιας φιλίας τους: Ε.Π. που σημαίνει Ενωμένες Πάντα. Το βιβλίο αποτελεί λοιπόν έναν ύμνο στη φιλία. Ωστόσο δε λείπει και το πολιτικοποιημένο στοιχείο της εποχής εκεινής, κάτι που η συγγραφέας το αποτυπώνει αναφέροντας αρκετά γεγονότα που συνέβησαν τότε. Παρ’ όλα αυτά ο λόγος της είναι απλός, οι περιγραφές της δυνατές και οι εικόνες παραστατικές και ζωντανές. Για όλους τους τολμηρούς που πιστεύουν στις δυνατές και αιώνιες φιλίες, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα καταφύγιο. Για όσους πάλι δεν πιστεύουν, θα τους πρότεινα πάλι αυτό το βιβλίο, μιας και είναι δυνατό να σας κάνει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περί δυνατών φιλικών σχέσεων.

Στις σελίδες αυτού του σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικού βιβλίου, ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει την υπέροχη ιστορία φιλίας ανάμεσα σε δύο κοριτσάκια που έμελλε να γίνουν δύο από τις πλέον αξιόλογες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Γλυκύτατο, αστείρευτα χαριτωμένο, ξεκαρδιστικό κατά καιρούς αλλά και συγκινητικό, αποτελεί εξαιρετική επιλογή βιβλίου για κάθε παιδί και κάθε έφηβο.

 Αν κι εσείς, εκπαιδευτικοί και γονείς,  δεν το έχετε διαβάσει, είναι μια πρόσκληση και πρόκληση η ανάγνωση του Ε. Π.  του οποίου η εμπειρία θα είναι απίστευτα αναζωογονητική!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H ΠΛΕΙΑΔΕΣ MOTORS A.E., επίσημη αντιπροσωπεία της Subaru στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση) για όλα...

Advertisement