Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

25η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Kείμενο της Ελένης Τσατσαρώνης-Νικολούδης, Ψυχολόγος – Εκπαιδευτικός, Ba, Ma, MSc, PhDcand, στα πλαίσια της καμπάνιας του “ΑΡΤΙΟΝ” με θέμα «ΟRANGE AND BEYOND» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΝΤΡΟΠΗ, ΦΟΒΟ, ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΟΙΝΩΝΤΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών, έμφυλη βία είναι κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για βίαιες πράξεις, εξαναγκασμό ή αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας ανεξάρτητα αν η βία συμβαίνει στη δημόσια ή την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τον Bourdieu (1998), η κοινωνία οργανώνεται συμβολικά και συντηρείται από κοινωνικές πρακτικές και έμφυλους ρόλους, ρόλους, δηλαδή, που βασίζονται στο φύλο. Κάθε κοινωνία και πολιτισμός έχει επιρροή στο πώς δομούνται και εγκαθιδρύονται οι σχέσεις με βάση το φύλο (Fernandez, 2006).

Αυτοί οι κανονιστικοί ρόλοι, κατά την Hogan (2012), είναι καταπιεστικοί με ποικίλους τρόπους, επομένως αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης και άγχους.

Όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία εννοούμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο.Η βία χρησιμοποιείται με σκοπό να εκφοβίσει, να ταπεινώσει ήνα τρομάξει τα θύματα ή να τα κάνει ανίσχυρα.

Η βία μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική.  Δηλαδή, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική ή να σχετίζεται με την παραμέληση.

Η απόκριση της γυναίκας στην έμφυλη βία φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την αυτοαντίληψη και τα πιστεύω που έχει για τους ρόλους των φύλων (Boonzaier&DelaRey, 2003).

Συχνά, τα θύματα δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τέτοια ή κατηγορούν τους εαυτούς τους για αυτές τις συμπεριφορές. Διέπονται από την πεποίθηση ότι ο δράστης θα αλλάξει ή ότι η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικονομικές πιέσεις ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι η αιτία για αυτές τις συμπεριφορές. Έχουν πλημμελή γνώση των νομικών δικαιωμάτων τους και συχνά είναι δέσμια κοινωνικών αντιλήψεων περί βίας και φύλου.

Τα θύματα της βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι συχνά οικονομικά εξαρτημένα και εξαιτίας των απαγορεύσεων που επιβάλει ο σύντροφος, ενώ καταλήγουν να είναι κοινωνικά απομονωμένα και μοναχικά.

 

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνου Ανδρεάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Ο Bo ή αλλιώς Χαράλαμπος Ξενίδης είναι Έλληνας ράπερ, πρώην μέλος του Family The Label. Γεννήθηκε το 1973 στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας ενώ η...

LIFESTYLE

Νίκος Ξανθόπουλος: Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου και η εγγονή του, η Ελένη Ξανθοπούλου, ένα από τα τέσσερα εγγόνια του ράγισε...

ΕΘΝΙΚΑ

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με σημερινές τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: Για άλλη μια...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μέ εὐλάβεια ἐτίμησε ἡ ἐκπαιδευτική κοινότητα τῆς Χίου τήν ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν. ὉΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος ἐτέλεσε τήν Θεία...