Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκίνησαν συνομιλίες δημιουργίας Γεωπάρκου UNESCO στη Χίο

Μία συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023,  σηματοδοτώντας την έναρξη για τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στο νησί της Χίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελής Μπουρνιάς, υποδέχθηκε τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Πρόεδρο Γεωπάρκων Ελλάδας, με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO τόσο στη Χίο, όσο και στις Οινούσσες και στα Ψαρά.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε για τις διαδικασίες και τον τρόπο να κάνουμε την Χίο μας Γεωπάρκο.  Είναι κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί, αλλά το ξεκινάμε τώρα. Είναι κάτι που είχα και δούλευα αρκετό καιρό τώρα για να το φέρω στην επιφάνεια», δήλωσε ο κ. Μπουρνιάς.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Χίου, αλλά και οι τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης κατόπιν δημιουργίας Γεωπάρκου στο νησί μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του Καθηγητή Νικολάου Ζούρου, ο οποίος τεκμηρίωσε επιστημονικά τη γεωλογική σημασία της περιοχής της Χίου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Δικτύου για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζούρος, τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με πολιτιστικό ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας πως μέχρι σήμερα υπάρχουν συνολικά 195 περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. «Μέσα από αυτή την ένταξη αναδεικνύεται η κληρονομιά του κάθε τόπου. Η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Οι περιοχές αυτές αποκτούν έναν δυναμισμό», τόνισε.

Κλείνοντας, επισήμανε πως η Χίος διαθέτει πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία γεωλογικής κληρονομιάς, μιας που έχει πετρώματα πολλών εκατομμυρίων ετών στη Βόρεια Χίο, απολιθώματα θηλαστικών, αλλά και το ηφαιστειακό παρελθόν της, η μαστιχοκαλλιέργεια και ο πλούτος του Κάμπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement