Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κλιαμενάκης: «Η επόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να αγαπά τον τόπο της, να έχει όραμα. Σήμερα όραμα δεν υπάρχει»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής (18/3) ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Κλιαμενάκης, εστιάζοντας σε 4 θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τη λειτουργία της διοίκησης του Δήμου Χίου, η δεύτερη τα έργα της Τεχνικής Υπηρεσίας – Προγραμματισμού, η τρίτη το επίκαιρο θέμα του πετρελαίου στα σχολεία του νησιού και τις πληρωμές των εργαζομένων, ενώ  η τέρτατη ενότητα το μέλλον του Δήμου και τη σχέση του με του πολίτες.

Όπως δήλωσε για την 1η ενότητα, η λειτουργία του Δήμου Χίου είναι πρωτόγνωρη και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας με αποτέλεσμα να πηγαίνει τους δημότες πολλές δεκαετίες πίσω, υπογραμμίζοντας ότι πολλές είναι οι φορές που θέτουν ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο δεν λαμβάνουν τις αντίστοιχες απαντήσεις.

«Έχω καταθέσει 35 αιτήσεις και απάντηση δεν έχω πάρει για καμία, εκτός από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Όλοι με παραπέμπουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να δω τις αναθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο Δήμος με αυτόν τον τρόπο και να μην απαντάει στους Δημοτικούς Συμβούλους», προσθέτοντας ότι κάθε δημόσιος φορέας βάση νόμου είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε χρονικό διάστημα τόσο ανάλογο με το μέγεθος της ερώτησης. Για τον παραπάνω λόγο ο κ. Κλιαμενάκης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα προς τη Δημοτική Αρχή.

Όσον αφορά το 2ο θέμα, εκείνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλά από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και «διαφημίζει» η Δημοτική Αρχή, ήταν από την προηγούμενη, μελέτες που συντάχθηκαν και πιστώθηκαν, όπως οι χλοοτάπητες των γηπέδων Καρδαμύλων και Καλλιμασιάς.

Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το αντιπλημμυρικό της «Ιωάννου Χρήστου» στο Αεροδρόμιο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, όπως δηλώνουν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς έχει άμεση σχέση με το έργο του αεροδρόμιου: «Αν δεν κλείσουν οι κάθετοι δρόμοι δεν μπορεί να ξεκινήσει η Θέμελη, η ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου», τονίζοντας ότι το αντιπλημμυρικό της οδού «Χρήστου» αντιμετωπίζει πρόβλημα με συνέπεια να σταματήσουν οι εργασίες του λόγω της ανευθυνότητας της Δημοτικής Αρχής, όπως δήλωσε ο κ. Κλιαμενάκης, που δεν έχει καταφέρει να πληρώσει τις μέχρι τώρα διαδικασίες.

«Η Θέλεμη έφυγε, διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες στο αεροδρόμιο, αν δεν κλείσει ο κάθετος δρόμος του Βορρά που έχει να κάνει με το αντιπλημμυρικό εκεί. Διαφορετικά η ανάδοχος εταιρεία δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον υπάρχον Αεροδρόμιο, επομένως δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Μπελέγρη, που αφορούν την απορρόφηση των 90.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου, ο κ. Κλιαμενάκης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2022, οι εκταμιεύσεις του Δήμου για το 2021 ήταν μόνο 31 εκ. ευρώ, με το ποσό των χρημάτων να μην ξεπερνάει στην πραγματικότητα τα 11 εκ. ευρώ, εκ των οποίων πρόκειται για έργα μόνο 3,5 εκ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος 2021, που τότε δεν είχε σχεδόν ξεκινήσει.

«Οι υπόλοιπες πληρωμές είναι από έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, τα Σαλάγωνα, η Καρύντα, η Κώμη και αυτά που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει: ο δρόμος Κώμη – Λιλικάς, ο Κήπος, το ΡΕΞ, η ανάπλαση της Κώμης που ναι μεν έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει αποπληρωθεί».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι στο Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου φαίνεται να υπάρχουν δύο μελέτες για την ίδια εργασία, η οποία έχει πληρωθεί δύο φορές έχοντας ίδιο αριθμό άρθρου στη συγκεκριμένη περιοχή, με τα ίδια στοιχεία, μέτρα, κυβικά: «Και τα δύο πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι μερικοί δεν υπολογίζουν την αξία των χρημάτων».

Περνώντας στην 3η θεματική, ο κ. Κλιαμενάκης τόνισε ότι πετρέλαιο θα υπήρχε αν η Δημοτική Αρχή ακολουθούσε τη σωστή διαδικασία, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχε εισηγηθεί νωρίτερα στην Οικονομική Επιτροπή, πριν τη λήξη του χρόνου, αλλά αντιθέτως το καθυστέρησε: «Η Δημοτική Αρχή δεν έχει σχέση με τη λειτουργία και την πραγματικότητα, δεν ακούει. Δεν είχε πάρει είδηση ότι είχε λήξει η σύμβαση με τα πρατήρια; Πέρασαν πολλές Οικονομικές Επιτροπές και σε καμία δεν πέρασε η ανανέωση των συμβάσεων».

Για τους απλήρωτους εργαζομένους του Δήμου Χίου, που έμειναν για 2 μήνες απλήρωτοι, εξήγησε ότι δεν φταίνε οι αντιπολιτεύσεις, αλλά η Δημοτική Αρχή η οποία δεν έδωσε σημασία στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις: «Εφόσον είναι μισθός είναι πληρωμή υπαλλήλου, τότε γράφεται στις υποχρεωτικές δαπάνες και να μην έχεις προϋπολογισμό, ο νόμος λέει ότι συνεχίζεται στις υποχρεωτικές δαπάνες ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους. Το ανέφερα και στο ΔΣ, προκείμενου να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

Σχετικά με την εναλλακτική πρόταση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, κ. Χαράλαμπου Μπουρνιά, που κατέθεσε για την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού 2022, ο κ. Κλιαμενάκης υπογράμμισε ότι κατατέθηκε τεκμηριωμένα και ότι ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση διότι από 115 εκ. ευρώ που έπρεπε να είχαν, τελικά έγραψαν 90.000 ευρώ.

«Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη γιατί παρέμειναν απλήρωτοι οι υπάλληλοι; Η απάντηση είναι ότι έπρεπε η Δημοτική Αρχή να κάνει την αναμόρφωση τον Δεκέμβριο όπως έγραφε και η επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών».

Κλείνοντας, για το τελευταίο θέμα που αφορά το πώς ο ίδιος οραματίζεται το μέλλον της Χίου είπε: «Η επόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει στο μυαλό της ένα πράγμα, συμπαράσταση στον συνάνθρωπο και να αγαπά τον τόπο. Να είναι με ανιδιοτέλεια και να μην προσπαθεί να έχει ως μέσο την τοπική αυτοδιοίκηση πλουτισμού και τακτοποίησης των γυναικόπαιδων, γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν, να δουλέψουν και να προσφέρουν. Σήμερα όραμα δεν υπάρχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης,  παρευρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος , στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα το...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και με σύντομο χρόνο παράδοσης είναι διαθέσιμη για παραγγελία στην ελληνική αγορά η νέα Alfa Romeo Tonale. Με το πρόγραμμα...

ΧΙΟΣ

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να οδηγηθεί αύριο το πρωί ο 28χρονος άντρας, που μαχαίρωσε θανάσιμα τον 40χρονο, πατέρα δύο παιδιών, τα ξημερώματα του Σαββάτου...