Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με τίτλο «Σελίδες Χιακής Ιστορίας 1566 – 1912» το φετινό ημερολόγιο του 4ου Γυμνασίου Χίου

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021», κ. Παύλος Καλογεράκης μαζί με την Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου, κα. Ειρήνη Σ. Χούλη, παρουσίασαν την έκδοση του νέου ημερολογίου για το έτος 2022.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που αποτελεί συνέχεια μιας εκλεκτής εκδοτικής σειράς ημερολογίων από το σχολείο, με τον φετινό τίτλο να είναι «Σελίδες Χιακής Ιστορίας 1566-1912», αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, καθώς και στις τραγικές Σφαγές του 1822.

Όπως δήλωσε, ο κ. Καλογεράκης είναι μία ακόμα εκπαιδευτική δράση την οποία στήριξε ο Δήμος Χίου. «Συγχαρητήρια στην κα Ειρήνη Χούλη, αλλά και στην κα Γιασεμή Αμπαζή για τη σύλληψη αυτής της δημιουργικής ιδέας. Δεν είναι μόνο ένα ημερολόγιο. Έχει πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια από τους τελευταίους αιώνες της ζωής του νησιού μας. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους», υπογραμμίζοντας ότι η έκδοση ημερολογίων αποτελεί κάθε χρόνο θεσμό για την σχολική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Χίου.

«Θερμές ευχές προς όλους! Εύχομαι καλές γιορτές σε όλη τη μαθητική κοινότητα!», κατέληξε ο κ. Καλογεράκης.

Με τη σειρά της, η κα Χούλη εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες ως προς τον Δήμο Χίου και την Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021» για την πολύτιμη χορηγία που διέθεσαν, προκειμένου να εκδοθούν τα συγκεκριμένα ημερολόγια. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι πρόκειται για το πέμπτο τεύχος της εκλεκτής εκδοτικής σειράς ημερολογίων «Εδώ που ζούμε» από το σχολείο.

«Είναι μία προσπάθεια ώστε να δοθεί μία γεύση από όλους αυτούς τους αιώνες από το 1566 που ξεκινάει η κατάκτηση της Χίου από τους Τούρκους έως την απελευθέρωση του 1912», σημείωσε.

Το φετινό ημερολόγιο χωρίζεται σε ενότητες, με το πρώτο κομμάτι να είναι  αφιερωμένο στην Τουρκοκρατία και στη μαστίχα,  ενώ στο δεύτερο μέρος αναγράφοντα οι Σφαγές του 1822, καθώς και η πολύτιμη δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ακολουθεί η συνέπεια όλης αυτής της χιακής τραγωδίας με το κίνημα του Φιλελευθερισμού, με την επόμενη ενότητα να αφιερώνεται στη Χίο μέσα από τα κείμενα των περιηγητών, με πολλούς από αυτούς να έχουν καταγράψει σημαντικά στοιχεία. Στο σαλόνι του ημερολογίου αντικρίζει κανείς  όλους τους μήνες και τις ημέρες του έτους 2022, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι ενότητες που αφορούν την εκπαίδευση με πρωταγωνιστή τη Σχολή της Χίου, τις παραδοσιακές ιστορικές φορεσιές του νησιού και τις γυναίκες αυτής της εποχής. Κλείνοντας, δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στον καταστρεπτικό σεισμό του 1881 με πολύ χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το Εθνικό Μουσείο και η απελευθέρωση του τόπου μας με μικρές ιστορίες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος του ημερολογίου επισυνάπτεται και η βιβλιογραφική επισκόπηση, ώστε ο καθένας που επιθυμεί να εμβαθύνει τις γνώσεις με περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές τις ενότητες, να μπορέσει να τις αναζητήσει στις αναγραφόμενες πηγές.

«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αιμιλιανό Ευαγγελινό, τους επαγγελματίες της Χίου, τους χορηγούς, τους μαθητές και τις οικογένειες του σχολείου μας που στήριξαν αυτήν την ιδέα για τη δημιουργία του ημερολογίου. Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια», τονίζει η κα Χούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement