Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλάζει όψη ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός ολόκληρης της Χίου – Εντός του 2022 η ολοκλήρωσή του

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Εγκρίθηκε επίσημα και ομόφωνα, σήμερα (3/12) στη Συνεδρίαση της έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής, η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου σχετικά με τη μελέτη της αντικατάστασης όλου του δημοτικού φωτισμού με νέους LED λαμπτήρων.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόρειας Χίου, κ. Παναγιώτη Μανδάλα, πρόκειται για ένα έργο, νέας γενιάς, που έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πολλούς κόπους, τελικά θα υλοποιηθεί με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ύψος 7.000.000 ευρώ. Πάνω από 30 Δήμοι είναι ήδη συμβασιοποιημένοι και έχουν υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ ακόμα 30 Δήμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και το νησί της Χίου κα της Λέσβου.

«Το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι οι μεγάλοι Δήμοι, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος κλπ.», τονίζοντας ότι η μελέτη αυτή θα απαλλάξει τους δημότες από τη μελλοντική αύξηση της ΔΕΗΣ.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του πλανήτη. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να καταγραφεί μείωση των ρύπων. Με ίδιο μοτίβο και τρόπο σκέψης θα λειτουργήσει και η δημιουργία του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου Led (Τύποι Φωτιστικών: Καπελάκι= 5.752, Μπάλα – Σφαίρα= 1.280, Οδικό Βραχίονας= 8.320, Αξονικό – Εναέριο= 39, Παραδοσιακό= 1.124, Κωνικό= 146).

«Θα βάλουμε τέτοια φωτιστικά, τα οποία θα είναι χαμηλής κατανάλωσης με δεκαπλάσια απόδοση, ούτως ώστε η Χίος να είναι σε όλα τα σημεία της πάρα πολύ φωτεινή», συμπληρώνοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τόσο λεπτομερή καταγραφή στύλων, φωτιστικών και γενικότερα παροχών με μεγάλη ακρίβεια στις καταναλώσεις, μέσω ενός συστήματος που δείχνει τυχόν βλάβες και το οποίο ειδοποιεί κατευθείαν την εταιρεία που έχει επιλεχθεί από τον διαγωνισμό, με τη πλήρη ευθύνη του έργου.

Ο Δήμος Χίου λόγω του ότι δεν διαθέτει, για το συγκεκριμένο έργο, τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά ούτε και το κατάλληλο προσωπικό, αποφάσισε να αναθέσει την αντικατάσταση και τη συντήρηση όλου του δημοτικού φωτισμού για 12 χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδάλα, όλα τα φωτιστικά του νησιού και τα 18.259 θα αντικατασταθούν με νέα, ενώ θα τοποθετηθούν και 1.500 φαναράκια σε παραδοσιακούς οικισμούς, με τις συνολικές παροχές ρεύματος να είναι 598.000.

«Το έργο αυτό θα πληρώνεται μέσω των χρημάτων που δίνουμε στη ΔΕΗ»

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χίου κάθε χρόνο πληρώνει περίπου 850.000 ευρώ για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Πλέον, όπως εξήγησε ο κ. Μανδάλας, το παραπάνω ποσό θα μειωθεί σημαντικά και θα ανέλθει στις 320.000 ευρώ ετησίως, λόγω της αντικατάστασης των λαμπτήρων νέας τεχνολογίας που θα τοποθετηθεί σε ολόκληρη τη Χίο. Θα σημειωθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, κοντά στο 70%, με τη διαφορά να πηγαίνει στον ιδιώτη.

Επομένως, για τα επόμενα 12 χρόνια ο Δήμος εξακολουθεί κανονικά να πληρώνει το σημερινό κόστος του δημοτικού φωτισμού, ενώ η διαφορά από το ποσό των 530.000 ευρώ θα εισπράττεται από τον ανάδοχο, προκειμένου να αποπληρωθεί.

«Δε θα επιβαρυνθεί καθόλου ο δημότης, αλλά ούτε ο Δήμος. Δε θα βγάλουμε ούτε ένα ευρώ από το συρτάρι. Δε θα επιβαρυνθεί ούτε προϋπολογισμός του Δήμου».

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια του έργου ο κ. Μανδάλας επεσήμανε ότι στα επόμενα στάδια οι ρυθμοί θα ανέβουν, ώστε να προλάβουν την ανατίμηση της ΔΕΗ, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Εντός του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Με τη σειρά του, ο μελετητής,  κατά τη διεξαγωγή της Οικονομικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια ο ανάδοχος του έργου έχει κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο, την αντικατάσταση και τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του φωτισμού στα χωριά, με την κλασική λάμπα να καταργείται και στη θέση της να τοποθετείται φωτιστικό δέσμης. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός πλέον αποκτά εμβέλεια οδικού φωτιστικού, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι βλάβες.

«Χρονικά, αφού βρεθεί ο ανάδοχος, το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Η εικόνα των δρόμων της Χίου θα δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα», κατέληξε ο μελετητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement