Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προς έγκριση η πεζοπορική διαδρομή των 92 χλμ Λιθιού – Αγιασμάτων έπειτα 18 χρόνων προσπάθειας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Μπουγδάνος και ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι των Μονοπατιών Χίου» κ. Γιώργος  Χαλάτσης ανακοίνωσαν ότι η μεγάλη διαδρομή των 92 χλμ που ξεκινάει από την παραλία του Λιθιού έως και τα Αγιάσματα στάλθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου για έγκριση δημοπράτησης.

Ένα έργο πολυσυζητημένο και σημαντικό φτάνει στο τέλος του. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουγδάνος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο που όλοι μαζί δούλεψαν προκειμένου να υλοποιηθεί. Ένα έργο πρωτοπόρο σε επίπεδο πανελλαδικό, μιας που θα είναι η 14η πιστοποιημένη φυσική διαδρομή της Ευρώπης. Η σπουδαιότητα αυτής της υποδομής είναι σημαντική, αποτελώντας όπλο ανάδειξης και επισκεψιμότητας για το νησί της Χίου, καθώς θα προβάλει το νομό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα μνημεία και τους οικισμούς του.

«Μια δράση με έντονη δυναμική και για την οποία δώσαμε μεγάλους αγώνες και προσπάθεια. Καταφέραμε όλες τις εγκρίσεις απ’ όλες τις υπηρεσίες, όπως και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή το έργο οδεύει προς δημοπράτηση. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ και μέχρι τον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Θα έχει γίνει προσπάθεια να μπει στους χάρτες της Ευρώπης και συνάμα θα έχει όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής, ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες»,  συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη διαδρομή προβλέπει οκτώ διανυχτερεύσεις, σε περιοχές που θα αρχίσουν να σφύζουν και πάλι από ζωή.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι των Μονοπατιών Χίου» κ. Γιώργος  Χαλάτσης ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιστορική μέρα που έπειτα από 18 χρόνια υλοποιείται με τη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, λαμβάνοντας υπόψην της και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι σεε χρηματοδοτικό εργαλείο έχουν προστεθεί άλλες πέντε διαδρομές που θα πιάσουν και θα αναδείξουν το νότιο κομμάτι της Χίου, συνολικά 30χλμ κυκλικών διαδρομών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλάτση στόχος ήταν να έχουν μία πιστοποιημένη διαδρομή, μιας που οι ξένοι πεζοπόροι ζητούν ποιότητα και ασφάλεια και καθαρό μονοπάτι 365 μέρες το χρόνο.

«Είμαστε πρότυπο αντιγραφής από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σημαντική ήταν η εθελοντική προσφορά όσων συνέβαλαν στο έργο. Μία διαδρομή που έπειτα από πολύ κόπο σχεδιάσαμε να περνάει από όλα τα ιστορικά σημεία του νησιού: τον Τούρκικος δρόμος στο Λιθί, τη Νέα Μονή και τους Άγιους Πατέρες, τα Αυγώνυμα, τον Ανάβατο και τη Βολισσό», υπογραμμίζοντας ότι πάνω στη συγκεκριμένη διαδρομή «κουμπώνουν» πέντε τοπικά δίκτυα δίνοντας μεγάλες δυνατότητες και εναλλακτικές στους πεζοπόρους.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του συλλόγου «Φίλοι των Μονοπατιών Χίου» ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί το ποσό της τάξης των 70.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται για την συντήρηση των μονοπατιών, καλύπτοντάς την για δύο χρόνια, ώστε να είναι μόνιμα σε μία κατάσταση επισκέψιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Bronco, το τετρακίνητο SUV της Ford με τις εξαιρετικές εκτός δρόμου δυνατότητες, θα διατεθεί σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό οχημάτων και σε επιλεγμένες αγορές...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του στη Βικτώρια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Τιμίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης μπορεί να κρύβει μυστήρια και παγίδες. Στο νέο podcast του S24AUTO ο Γιάννης Λημναίος τοποθετεί τον...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με αφορμή τη πασχαλινή περίοδο, το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Βικτώρια, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας  κ.κ. Μακαρίου,...