Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

25η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Kείμενο της Ελένης Τσατσαρώνης-Νικολούδης, Ψυχολόγος – Εκπαιδευτικός, Ba, Ma, MSc, PhDcand, στα πλαίσια της καμπάνιας του “ΑΡΤΙΟΝ” με θέμα «ΟRANGE AND BEYOND» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΝΤΡΟΠΗ, ΦΟΒΟ, ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΟΙΝΩΝΤΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών, έμφυλη βία είναι κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για βίαιες πράξεις, εξαναγκασμό ή αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας ανεξάρτητα αν η βία συμβαίνει στη δημόσια ή την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τον Bourdieu (1998), η κοινωνία οργανώνεται συμβολικά και συντηρείται από κοινωνικές πρακτικές και έμφυλους ρόλους, ρόλους, δηλαδή, που βασίζονται στο φύλο. Κάθε κοινωνία και πολιτισμός έχει επιρροή στο πώς δομούνται και εγκαθιδρύονται οι σχέσεις με βάση το φύλο (Fernandez, 2006).

Αυτοί οι κανονιστικοί ρόλοι, κατά την Hogan (2012), είναι καταπιεστικοί με ποικίλους τρόπους, επομένως αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης και άγχους.

Όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία εννοούμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο.Η βία χρησιμοποιείται με σκοπό να εκφοβίσει, να ταπεινώσει ήνα τρομάξει τα θύματα ή να τα κάνει ανίσχυρα.

Η βία μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική.  Δηλαδή, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική ή να σχετίζεται με την παραμέληση.

Η απόκριση της γυναίκας στην έμφυλη βία φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την αυτοαντίληψη και τα πιστεύω που έχει για τους ρόλους των φύλων (Boonzaier&DelaRey, 2003).

Συχνά, τα θύματα δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τέτοια ή κατηγορούν τους εαυτούς τους για αυτές τις συμπεριφορές. Διέπονται από την πεποίθηση ότι ο δράστης θα αλλάξει ή ότι η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικονομικές πιέσεις ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι η αιτία για αυτές τις συμπεριφορές. Έχουν πλημμελή γνώση των νομικών δικαιωμάτων τους και συχνά είναι δέσμια κοινωνικών αντιλήψεων περί βίας και φύλου.

Τα θύματα της βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι συχνά οικονομικά εξαρτημένα και εξαιτίας των απαγορεύσεων που επιβάλει ο σύντροφος, ενώ καταλήγουν να είναι κοινωνικά απομονωμένα και μοναχικά.

 

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνου Ανδρεάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement