Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ ανιχνεύει σαλμονέλα σε τρόφιμα σε λιγότερο από μία ώρα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ανέπτυξαν ένα νέο, γρήγορο, εύχρηστο και φθηνό τεστ που ανιχνεύει τη σαλμονέλα σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα μέσα σε μία ώρα.

Η σαλμονέλα είναι μία από τις πιο συχνές τροφιμογενείς λοιμώξεις, προκαλώντας 155.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα προβλήματα με τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα είναι ότι συχνά δεν έχουν διαφορετική γεύση ή οσμή από ό,τι συνήθως. Το νέο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων, να μειώσει το κόστος της επεξεργασίας νωπών πουλερικών και άλλων τροφίμων και να συμβάλει στον περιορισμό των ανακλήσεων παρτίδων μολυσμένων προϊόντων. Οι εκτροφείς πουλερικών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τεστ όπως αυτό, δεδομένου ότι τα προϊόντα πουλερικών αποτελούν κορυφαία πηγή μόλυνσης. Το τεστ θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αυγών, του μοσχαρίσιου κιμά και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το τεστ τους παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε μία ώρα ή και λιγότερο χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο περιβάλλον όπου παρασκευάζονται, επεξεργάζονται ή πωλούνται τρόφιμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Γίνγκφου Λι, καθηγητής Βιοχημείας και Χημικής Βιολογίας που ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Πώς λειτουργεί το τεστ σαλμονέλας

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα συνθετικό μόριο νουκλεϊκού οξέος που βρίσκεται ανάμεσα σε στρώματα μικροσωματιδίων χρυσού. Αυτό το συνθετικό υλικό επενδύει το εσωτερικό του άκρου μιας γυάλινης πιπέτας, η οποία χρησιμοποιείται για την αναρρόφηση ενός υγροποιημένου δείγματος του εν λόγω τροφίμου. Εάν υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλας σε αυτό το δείγμα, θα διαπεράσουν τα μικροσωματίδια χρυσού, επιτρέποντας στο νουκλεϊκό οξύ να διαφύγει στο υγρό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθετούν μια σταγόνα του υγρού αυτού σε μια χάρτινη δοκιμαστική ταινία. Εάν το δείγμα είναι μολυσμένο, η ταινία θα γίνει κόκκινη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του οξέος (και συνεπώς η συγκέντρωση των βακτηρίων), τόσο πιο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην ανάπτυξη του προγράμματος ελέγχου τροφίμων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Τοχίντ Ντάινταρ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η συνολική αποστολή και η ανάπτυξη του νέου τεστ υποστηρίζεται από την Toyota Tsusho Canada.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να μεταφερθεί η αποδεδειγμένη έρευνα από το εργαστήριο στην αγορά, όπου μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία», δήλωσε η Toyota Tsusho Canada.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Angewandte Chemie».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement