Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδηςγια Μπελέρη: Ένας Ευρωβουλευτής στη φυλακή γεννά ένα περαιτέρω ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία (audio)

«Για μικροπολιτικούς λόγους, για μικροκομματικές σκοπιμότητες αντιδρά ένα κομμάτι της Αριστεράς» δήλωσε-αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε σ’ ένα τμήμα της αριστεράς η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη ΝΔ για τις ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου-στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος, o Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας.

«Μηδενική διαρροή σε Βελόπουλο και Νίκη»

«Νομίζω ότι αυτό το οποίο λέγεται διαρροή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς αυτά τα κόμματα θα δείτε ότι θα είναι πολύ περιορισμένο, ίσως και μηδενικό» επισήμανε στον Θάνο Σιαφάκα, αναφέροντας «Θα δείτε ότι στο τέλος όταν θα τεθούν με καθαρό τρόπο τα ζητήματα, θα δείτε ότι εν τέλει αυτοί οι πολίτες που έχουν αυτές τις ευαισθησίες θα καταλάβουν ότι η σωστή επιλογή, η υπεύθυνη επιλογή, η συγκροτημένη επιλογή είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στη πορεία της συζήτησης στον Θάνο Σιαφάκα σχετικά με τις αντιδράσεις της αριστεράς  «πραγματικά δεν ξέρω γιατί αντιδρούν. Και να πω την αλήθεια δεν μπορώ να το καταλάβω, παρακολούθησα λίγο και τις αιτιάσεις. Καταλαβαίνω ότι θυμούνται ξαφνικά μια ιστορία του 1994 το 2024, την ώρα που η αλήθεια είναι ότι ο Μπελέρης ως δήμαρχος Χειμάρρας έχει λάβει την υποστήριξη από σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Άρα λοιπόν, μας κάνει ο κ. Μπελέρης ως Δήμαρχος Χειμάρρας φαντάζομαι, αλλά ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας δε μας κάνει. Τότε υπάρχει μια υπόμνηση διαφόρων πραγμάτων και φαντάζομαι ότι ο λόγος είναι μικροπολιτικός. Δηλαδή ότι ακριβώς επειδή ο Μπελέρης σήμερα είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, φυλακισμένος κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου-κάτι το οποίο έχουν συνομολογήσει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων-ακριβώς λοιπόν, για αυτό το λόγο η υποψηφιότητά του έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Έχει έναν χαρακτήρα η υπερψήφιση του και η τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο, αλλά και η υπερψήφιση του, ένα χαρακτήρα ενός μηνύματος, το οποίο το στέλνει κανένας στις αλβανικές αρχές, το στέλνει στον Αλβανό πρωθυπουργό και τι είναι το περιεχόμενο του μηνύματος; Ότι ούτως ή άλλως, εφόσον η Αλβανία θέλει να έχει ευρωπαϊκή πορεία, εφόσον θέλει να ακολουθηθεί η ενταξιακή διαδικασία, την οποία κατ’ αρχήν η Ελλάδα υποστηρίζει, όμως αυτό έχει προϋποθέσεις και πιο συγκεκριμένα σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης κυρίως και πρωτίστως οφείλει να σέβεται την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματα της και να δείχνει την απαιτούμενη ευαισθησία στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Άρα λοιπόν, ο Μπελέρης συμβολίζει όλα αυτά και η υπερψήφισή του συμβολίζει όλα αυτά».

Εν συνεχεία της συνομιλίας τους, στο ερώτημα πως μπορεί να λειτουργήσει και να δουλέψει όλο αυτό, αν δηλαδή εκλεγεί ο φυλακισμένος Μπελέρης ευρωβουλευτής και μάλιστα σε δύο αξιώματα, ο κ. Βορίδης απάντησε το εξής «για αυτό λέω ότι είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, διότι προφανώς ένας ευρωβουλευτής στη φυλακή γεννά ένα περαιτέρω ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία και το πώς η Αλβανία θα το αντιμετωπίσει αυτό. Άρα, λοιπόν, ναι είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θέτει πολιτικά ζητήματα και στην Αλβανία και στην κυβέρνηση της Αλβανίας. Και αυτός νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και ο στόχος. Αυτό το μήνυμα που θέλει κανείς να στείλει. Δηλαδή ποιο μήνυμα; του σεβασμού του κράτους δικαίου».

«Αυτό το οποίο κάνει ο Κασσελάκης σήμερα ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός κόμματος ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ότι ανατρέπει πλήρως, μα πλήρως όμως, συθέμελα όλα τα ταυτοτικά του στοιχεία»

Ερωτηθείς έπειτα το λόγο που πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Βελόπουλος θυμίζουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε «υπάρχει ένας παράλληλος, συκοφαντικός, δυσφημιστικός, λαϊκιστικός, οξύς, διχαστικός λόγος. Αυτό είναι, το οποίο έφερε σε επαφή στην πραγματικότητα δύο ανθρώπους, τον Τσίπρα και τον Καμμένο, στην εποχή της κρίσης και τους έκανε να κάνουν κυβέρνηση. Διότι, αν κανείς ρωτήσει, ποιο ήταν το σημείο ταυτότητας και επαφής μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, από τη μια μεριά, υποτίθεται είναι η ριζοσπαστική δεξιά και από την άλλη μεριά η άκρα δεξιά. Τι είναι εκείνο το οποίο τους οδήγησε σε συγκυβέρνηση; Η απάντηση είναι ότι είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ταυτοτικά στο ύφος τους και σε μία κριτική, η οποία όμως είναι μια μηδενιστική κριτική απέναντι στο λεγόμενο πολιτικό σύστημα. Τώρα λοιπόν, είναι ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνει ο κ. Κασσελάκης. Από τη μια μεριά εγκαταλείπει, αν θέλετε σχεδόν θέσεις ταυτοτικές, ταμπού για την Αριστερά, με τις οποίες η Αριστερά είχε πάντοτε και ιστορικά ένα σκληρό μέτωπο (…). Και βλέπουμε σήμερα τον κ. Κασσελάκη να υποστηρίζει αναφανδόν το Ισραήλ. Άρα, αυτό το οποίο κάνει ο Κασσελάκης σήμερα ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός κόμματος ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ότι ανατρέπει πλήρως, μα πλήρως όμως, συθέμελα όλα τα ταυτοτικά στοιχεία. Αυτό λοιπόν, από τη μια μεριά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, από την άλλη μεριά διατηρεί όλη αυτή την παράδοση της τοξικότητας, της σκανδαλολογίας, της συκοφαντίας όπως και την παράδοση του αυριανισμού την οποία διατηρεί και είναι το σημείο που έχει επαφή με τον Πολάκη, με άλλους σε αυτό τον λόγο. Κάτι αντίστοιχο, αυτή η τοξικότητα κι αυτός λαϊκισμός υπάρχει στον πολιτικό λόγο του Βελόπουλου. Για αυτό σωστά επισημαίνει ο πρωθυπουργός ότι εδώ μοιάζουν, αρχίζουν να μοιάζουν αυτοί οι δύο πολύ».

Για τους Σπαρτιάτες…

Αναφερόμενος στους Σπαρτιάτες ο κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι δεν θα ξαναγίνουν εκλογές και ότι οι έδρες τους θα κατανεμηθούν στα κόμματα της Βουλής.

Για τις εθνικές εκλογές…

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο ζήτημα των εθνικών εκλογών τόνισε «ποτέ οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές στη συνείδηση του κόσμου και δεν μπορεί αυτό να αλλάξει, αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι χαλαρές εκλογές και δεν πρέπει να είναι χαλαρές. Δεν μπορεί να συγκρίνεις δηλαδή εθνικές εκλογές, βουλευτικές εκλογές με ευρωεκλογές. Δηλαδή υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στα ποσοστά και συσπειρώσεις όλων των κομμάτων, κυρίως των μεγάλων κομμάτων, από τις εθνικές στις ευρωεκλογές. Άρα, αν θες να συγκρίνεις κάτι, θα συγκρίνεις προφανώς ευρωεκλογές με ευρωεκλογές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση “Σύμπραξης Δημιουργίας” Βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Νοεμβρίου και η Δημοτική αρχή Μαλαφή έχει αδρανήσει πλήρως για να προμηθεύσει τα σχολεία της Χίου με...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με την ευκαιρία της επαναδρομολόγησης του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» στις 8 Νοεμβρίου στην επιδοτούμενη γραμμή «ΧΙΟΣ-ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ», η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι ακρίτες-κάτοικοι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις και πλέον ώρες διήρκεσε η ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών, για τις τελευταίες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φετινή Διάσκεψη για το κλίμα πραγματοποιείται στο Μπακού, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της στάσης που θα κρατήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση,...

Advertisement