Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Η λίστα που το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να δείτε ποτέ»

Ανακοίνωση με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Η λίστα που το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να δείτε ποτέ. Όλα τα έργα για τα οποία η Κυβέρνηση ζήτησε τροποποίηση ή απένταξη», εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει πως με επίκαιρη ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από τον βουλευτής Α’ Αθήνας Παύλο Γερουλάνο, είχε ζητηθεί από την Κυβέρνηση πλήρης ενημέρωση «για την πορεία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα (ποια έργα συνεχίζονται, ποια έργα εντάσσονται, ποια έργα απεντάσσονται και γιατί) καθώς και δύο πολύ συγκεκριμένα έγγραφα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Το πλήρες κείμενο της πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Αυγούστου, και

2. Το πλήρες κείμενο της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την Ε.Ε. μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστό από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η κυβέρνηση «στάθηκε αδύνατο να δώσει κάτι περισσότερο από απαντήσεις σε τίτλους και γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα μας ερωτήματα, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2023 αρνήθηκε να προσκομίσει τα συγκεκριμένα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί, αναφέροντας μόνο το εξής: «Όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το κείμενο της πρότασης Αναθεώρησης οριστικοποιηθεί και εγκριθεί, θα είναι στη διάθεση της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών»».

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, «αυτό που αρνήθηκε να κάνει η Κυβέρνηση, να ενημερώσει με διαφάνεια, το κάνουμε σήμερα εμείς, αφού μελετήσαμε, όσο πιο επισταμένα γίνεται, πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο.

Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δίνουμε στη δημοσιότητα, σε απλά λόγια και προσθέτοντας περιγραφές για να είναι κατανοητό κάθε αντικείμενο, το σύνολο των έργων για τα οποία ζητήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «από την λίστα προκύπτει ότι τροποποιούνται ή και απεντάσσονται έργα που έχουν να κάνουν με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την διαφάνεια και την πάταξη τους φοροδιαφυγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικά οδικά δίκτυα, επιμορφωτικά προγράμματα για δημόσιους υπάλληλους και άνεργους, κοινωνικά προγράμματα που αφορούν την υγεία και την τεχνολογική διασύνδεση των νησιών μας».

Καθώς, «κάποια από τα μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση ζήτησε αναθεώρηση είναι γνωστά, κάποια όχι» και «για κάποια από αυτά η Κυβέρνηση έχει προβεί σε ανακοινώσεις, για άλλα όχι», το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει πως «θα ζητήσει πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για κάθε ένα από τα μέτρα της παρακάτω λίστας καθώς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε τέσσερα πολύ απλά ερωτήματα:

α) Ποιοι είναι συγκεκριμένα οι λόγοι που κατέστησαν υποχρεωτικό το να ζητηθεί η αναθεώρησή του μέτρου;

β) Πού βρίσκεται η ευθύνη για τη μη υλοποίησή του σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας;

γ) Τι ακριβώς ζητήθηκε για το συγκεκριμένο μέτρο από την Κυβέρνηση;

δ) Τι ακριβώς προγραμματίζει η Κυβέρνηση για την υλοποίησή του;».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement