Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Κλίμα τοξικότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ευνοούνται οι ακραίοι λαϊκιστές

Στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Πρωινή Ζώνη» στο Action24 συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Κεντρικά θέματα της συζήτησης με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού αποτέλεσε το ζήτημα που έχει προκύψει με το κόμμα των Σπαρτιατών, το τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους καθώς και η δημοσκόπηση της MRB ενόψει των ευρωεκλογών.

Για το κόμμα Σπαρτιατών

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία νομοθέτησε και δεν επέτρεψε στον Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει ως κόμμα στις εκλογές. «Αν την τελευταία στιγμή αυτός δημιούργησε – αυτό θα κριθεί από τη δικαιοσύνη – έναν νέο μηχανισμό, πάλι ο νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία έρχεται να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας, να μην έχουμε την αντισυνταγματική ακραία ακροδεξιά στη Βουλή. Άρα ο νόμος λειτούργησε πολιτικά να μην κατέβει ο Κασιδιάρης».

«Είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι πρωτόγνωρο στα ελληνικά νομικά δεδομένα. Θα κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ποια είναι η ορθή διαδικασία σε περίπτωση που αποφασίσει την έκπτωση για την πλήρωση των εδρών. Η ουσία είναι ότι η εφαρμογή του νόμου έχει και μία προληπτική διάσταση σε μελλοντικές προσπάθειες ακροδεξιών καταδικασμένων προσώπων να επανέλθουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη πολιτική ζωή της χώρας, αμφισβητώντας το δημοκρατικό πολίτευμα που έχουμε όλοι εμείς ορκιστεί να το υπερασπιζόμαστε», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καραμέρο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για μια καχεκτική Δημοκρατία, μιλάμε για μία ανεπτυγμένη Δημοκρατία. Μιλάμε όμως για μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης, κατά την οποία διαγωνίζονται και τα κόμματά της για να αποκτήσουν ζωτικό χώρο στις ψήφους της αριστεράς, να δημιουργούν ένα κλίμα τοξικότητας. Αυτή η τοξικότητα που βιώνουμε στην πολιτική τους τελευταίους μήνες μάς επαναφέρει τοξικότητα παλαιότερων εποχών, και η οποία – είναι δεδομένο – δίνει και πρόσφορο έδαφος σε ακραίους λαϊκιστές».

Για τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους

Σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτή τραγική γυναικοκτονία τόνισα ότι είναι μία πολύ θλιβερή στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία το πώς διαχειρίστηκε το περιστατικό, και μας δίνει αφορμή να δούμε τρία πράγματα. Να δούμε τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και πώς λειτουργεί η σύνδεση των Αστυνομικών Τμημάτων με το 100. Πρέπει να δούμε θέματα τεχνολογίας για το πώς χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε τους πόρους της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και τους κανόνες εμπλοκής όπλων της ΕΛΑΣ, γιατί ανεξάρτητα με τα λάθη που έγιναν, πώς αντιδράει η Αστυνομία στο δρόμο όταν βλέπει ένα περιστατικό πιθανού κινδύνου της ανθρώπινης ζωής. Είναι μία πολύ δύσκολη ισορροπία και είναι πολύ κρίσιμο να αποφύγουμε και ακρότητες που βλέπουμε σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Αλλά πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα και φυσικά εκπαίδευση, πολλή εκπαίδευση, της Ελληνικής Αστυνομίας όταν χρειάζεται να μπορεί να αποτρέψει περιστατικά κινδύνου».

«Και ξαναλέω, δεν αναφέρομαι σε αυτό το περιστατικό, το οποίο προφανώς εγώ ως εξωτερικός παρατηρητής, δεν είμαι αυτός που διεξάγει την ΕΔΕ, δεν μπορώ να έχω άποψη το τι συγκεκριμένα έγινε στο συγκεκριμένο περιστατικό. Αλλά το ότι η Αστυνομία πρέπει να έχει δικαίωμα λελογισμένα υπό συνθήκες να χρησιμοποιεί όπλο, χωρίς τον κίνδυνο ο αστυνομικός να βρεθεί κατηγορούμενος για όλη του την ζωή, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε. Και σήμερα το πρωί είδα σε δύο έγκριτες εφημερίδες εντελώς αντικρουόμενες απόψεις που αναφέρονται σε εμένα. Ο ένας να με κατηγορεί ακραία γιατί είπα ότι πρέπει η αστυνομία να έχει δικαίωμα εμπλοκής με όπλο και ο άλλος να λέει «πολύ σωστή άποψη». Τουλάχιστον να ανοίξουμε τη συζήτηση. Χαίρομαι που η παρέμβασή μου επιτρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Χρειάζονται αυστηροί κανόνες, και οπωσδήποτε εκπαίδευση. Αλλά πρέπει και η Ελληνική Αστυνομία να μπορεί να νιώθει ότι σε περίπτωση που μπορεί να αποτρέψει ένα έγκλημα μπορεί να το κάνει με λελογισμένη χρήση μέσων. Είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει. Άκουσα και τον κ. Βορίδη εχθές, και νομίζω αυτή η συζήτηση έχει μία βάση. Από ότι αντιλαμβάνεστε και ο κ. Χρυσοχοίδης με τη σύσκεψη που κάνει σήμερα με 3000 αστυνομικούς ξεκινάμε με ένα βήμα πίσω, με το πώς δηλαδή προλαμβάνουμε αυτά τα περιστατικά

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε επίσης τη σπουδαιότητα του panic button, το οποίο αποτέλεσε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «και στις 270 φορές που χρησιμοποιήθηκε η Αστυνομία αμέσως προστάτευσε το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας».

«Είναι προφανές ότι στο περιστατικό αυτό έγινε και λάθος εκτίμηση κινδύνου και υπήρχαν και συμπεριφορές της Ελληνικής Αστυνομίας που πλήγωσαν και την ίδια και την κοινή γνώμη», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος επίσης, στον κ. Καραμέρο ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας απαντά σε εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις τον χρόνο. Μην υποτιμάμε ότι και η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά, πενήντα πέντε χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την Επικράτεια αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες περιστατικά. Οι Πανελλαδικές είναι ο βασικός τρόπος εισαγωγής. Και η Ελληνική Αστυνομία έχει μία άξια ηγεσία. Από το 2019 έως σήμερα στο θέμα του πώς η Αστυνομία αντιμετωπίζει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με εξειδικευμένα τμήματα και εξειδικευμένες διαδικασίες έχουμε κάνει δέκα βήματα μπροστά. Επί των ημερών σας είχαμε κάνει μηδέν».

Για τη δημοσκόπηση της MRB

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία θα επανέλθει σε μία συσπείρωση πιο ισχυρή. Έχουμε το συνέδριο που ξεκινάει σήμερα, να στείλουμε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι η λαϊκή κεντροδεξιά και δεξιά παράταξη της χώρας και εκφράζει αυτό το δημοκρατικό χώρο. Νομίζω ότι καθώς πάμε προς τις ευρωεκλογές, ο κόσμος θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πιο έντονα τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σταθερότητα της χώρας και για τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ευρωπαϊκή συνταγματική δεξιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement