Εκατοντάδες γυμνοί άνδρες συμμετείχαν σε ένα τελετουργικό χιλιάδων ετών στην Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά.
Το φεστιβάλ «Sominsai», που θεωρείται ένα από τα πιο παράξενα φεστιβάλ στην Ιαπωνία, επηρεάζεται από την κρίση γήρανσης του πληθυσμού της χώρας που έχει πλήξει σκληρά τις αγροτικές κοινότητες.
Τα παθιασμένα τραγούδια τους «jasso, joyasa» (που σημαίνει «κακό, φύγε») αντηχούσαν μέσα στο κεδρόδασος στην περιοχή Iwate της βόρειας Ιαπωνίας, όπου ο απομονωμένος ναός Kokuseki αποφάσισε να τερματίσει τη δημοφιλή ετήσια τελετή.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία προσελκύει εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, έχει γίνει βαρύ φορτίο για τους ηλικιωμένους πιστούς της περιοχής, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυστηρές απαιτήσεις του τελετουργικού.
«Είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί ένα φεστιβάλ αυτής της κλίμακας», δήλωσε ο Daigo Fujinami, ένας μόνιμος μοναχός του ναού που άνοιξε το 729.
«Μπορείτε να δείτε τι συνέβη σήμερα -τόσος πολύς κόσμος είναι εδώ και όλα είναι συναρπαστικά. Αλλά στα παρασκήνια, υπάρχουν πολλές τελετουργίες και τόσο πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε.
“Δεν μπορώ να εθελοτυφλώ απέναντι στη δύσκολη πραγματικότητα“.
Η κοινωνία της Ιαπωνίας έχει γεράσει ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες. Η τάση αυτή έχει αναγκάσει αμέτρητα σχολεία, καταστήματα και υπηρεσίες να κλείσουν, ιδίως σε μικρές ή αγροτικές κοινότητες.
Άλλοι ναοί σε όλη την Ιαπωνία συνεχίζουν να φιλοξενούν παρόμοιες γιορτές όπου οι άνδρες φορούν περίζωμα και κάνουν μπάνιο σε παγωμένο νερό ή ανταγωνίζονται για τη διεκδίκηση κάποιου φυλαχτού.
Ορισμένα φεστιβάλ προσαρμόζουν τους κανόνες τους σύμφωνα με την αλλαγή των δημογραφικών και κοινωνικών προτύπων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν – όπως το να επιτρέπουν στις γυναίκες να συμμετέχουν σε τελετές που προηγουμένως ήταν μόνο για άνδρες.
Από το επόμενο έτος, ο ναός Kokuseki θα αντικαταστήσει το φεστιβάλ με απλούστερες τελετές προσευχής.
Πηγή: AFP