Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Έτσι επετεύχθη η μονιμοποίησή του – Ανοίγει ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Σημαντική ανάσα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί η απόφαση για μονιμοποίηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε αυτά καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής κέντρων υποδοχής μεταναστών σε αυτά.

Οι συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έφεραν αποτέλεσμα και θέτουν τις βάσεις έτσι ώστε, η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος και η Λέρος να βαδίσουν τους επόμενους μήνες στον δρόμο της ανάπτυξης και αφήνοντας πίσω την πανδημία αλλά και τις δύσκολες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης.

Η σημαντική αυτή «ανάσα» ήρθε έξι χρόνια μετά την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μετά από την επιτυχή διαχείριση του ζητήματος και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο χθεσινή Eurogroup.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά:

Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει.

Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της προς τις νησιωτικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά αποτελούσε μέχρι πρότινος μία ελάφρυνση που κρατούσε μόλις έξι μήνες, ως μέτρο ανακούφισης από την μεταναστευτική κρίση. Στο πέρας του 6μήνου η χώρα μας έπρεπε να ζητήσει την έγκριση των Θεσμών προκειμένου να λάβει μία ακόμα παράταση έξι μηνών, αναγνωρίζοντας το βάρος που σήκωναν στις πλάτες τους οι νησιώτες.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Το καθεστώς πλέον αλλάζει και μία πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πραγματικότητα, αφού αναγνωρίζει και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών οικονομιών. Ο δρόμος προς μία ομαλή οικονομική ανάπτυξη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πλέον ανοιχτός αφού η μεταναστευτική κρίση αποτελεί παρελθόν αφού η αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που έχει ακολουθηθεί επί υπουργίας Νότη Μηταράκη έχει αποδώσει καρπούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021.

Όπως πληροφορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από συστηματικές προσπάθειες, 4.951 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ελληνικά νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος η επιτυχία αυτή της κυβέρνησης στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος θα έφερνε το τέλος του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ. Πλέον αυτός μονιμοποιείται δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νησιώτες να ανασυντάξουν μόνιμα τις δυνάμεις τους μετά την πανδημία.

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, σε σπίτι στον Άγιο Γιώργη Συκούση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο βελτίωσης της κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πολιτών στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου συμφώνως με την...

ΧΙΟΣ

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι συνεχώς αυξητικός, το νησί της Χίου μετράει σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου, 34 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με...

ΧΙΟΣ

Με εντυπωσιακό τρόπο τίμησε και φέτος ο cpt Γιώργος Αρβανίτης τη γενέτειρα του Αγία Παρασκευή Καστέλο στη Χίο. Το πλοίο Νήσος Σάμος κάνοντας μανούβρα...