Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηταράκης για μόνιμο μειωμένο ΦΠΑ: Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Έξι χρόνια μετά την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και του 3ου Μνημονίου, το Eurogroup έδωσε την έγκρισή του για αναστολή του μέτρου σε Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κω και Σάμο, για όσο καιρό τουλάχιστον λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο, χωρίς διαδικασίες έγκρισης κάθε έξι μήνες από τις Βρυξέλλες.

Το μέτρο αυτό θα νομοθετηθεί άμεσα, την επόμενη εβδομάδα. Και πλέον οι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμένουν 30% χαμηλότερα από την υπόλοιπη χώρα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά: 

Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει.

Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της  προς τις νησιωτικές κοινωνίες.

 Μόνιμος μειωμένος ΦΠΑ σε Χίο, Λέρο, Κω, Λέσβο και Σάμο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup όπου αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για την μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 Ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) οι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές Υποδοχής και Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ που ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών και λύνει με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την αβεβαιότητα που αυτή προκαλούσε, θέτοντας τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και των κατοίκων που επωμίζονται τις συνέπειες του μεταναστευτικού κύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement