Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ εκτιμούνται τα φορολογικά έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την πρόοδο του ελληνικού Δημοσίου ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαιτέρως από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού και παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, παρουσίασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως τόνισε, «ξεκινήσαμε με έσοδα 50 εκατ. ευρώ από τις πλατφόρμες τύπου Booking, AirBnB κά, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατ. Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον δέκα φορές πάνω. Έχω, δε, την αίσθηση -θα το επιβεβαιώσουμε όταν ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις- ότι για το 2022 θα ξεπεράσουμε τα 600 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 περί συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ άλλων, «τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που ενισχύονται από το νέο νομοσχέδιο είναι επαρκή.
Δεν χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μάλιστα, η Οδηγία 2021/514 που καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών. Ήδη από την προηγούμενη τετραετία είχαμε πείσει τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ και να μας δώσουν στοιχεία. Τις αναγκάσαμε να συμμορφωθούν, επί ποινή αποχώρησης από την Ελλάδα. Γι’ αυτό και συμμορφώθηκαν».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υπολογίζουμε πως το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη ΕΕ».

Γενικότερα, για το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «μία λέξη χαρακτηρίζει το δεύτερο σ/ν – δικαιοσύνη. Φορολογική δικαιοσύνη κυρίως, η οποία εδράζεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη δεύτερη τετραετία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Για εμάς η φοροδιαφυγή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Και η δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας πολύ πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα το ΑΕΠ».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement