Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστοποιητικό ταξινόμησης οχημάτων: Ψηφιακά η λήψη από την ΑΑΔΕ

Ψηφιακά μπορούν πλέον να λαμβάνουν πολίτες και επιχειρήσεις το ενιαίο πιστοποιητικό ταξινόμησης που εκδίδουν οι τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ για τα εισαγόμενα καινούρια ή μεταχειρισμένα οχήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως εισαγωγείς, αντιπρόσωποι και εταιρείες διεκπεραίωσης έχουν τη δυνατότητα, μέσω του www.gov.gr και με τους κωδικούς Taxisnet, να εκτυπώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ταξινόμησης οχήματος που φέρει μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης, σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας.
Η διαδρομή που ακολουθείται είναι: Περιουσία και Φορολογία/Οχήματα/Ταξινόμηση οχήματος.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με τη νέα διαδικασία ψηφιακής ταξινόμησης των οχημάτων:

  • Ενισχύεται η διαφάνεια με συστημική ακολουθία ελέγχων, διαλειτουργικότητα συστημάτων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και διαβαθμισμένη πρόσβαση όλων των εμπλεκομένων στα απαραίτητα στοιχεία.
  • Ελέγχονται αυτόματα οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί για ειδικές περιπτώσεις, όπως οχήματα πολυτέκνων ή ΑμεΑ.
  • Καταργείται η προσκόμιση τεσσάρων δικαιολογητικών (πιστοποιητικό ταξινόμησης, πιστοποιητικό συμμόρφωσης, έγκριση τύπου οχήματος, τιμολόγια πώλησης).

Παράλληλα, οι συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες καθιστούν ακόμη μικρότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς κάθε χρόνο εκτυπώνονται και διακινούνται περισσότερα από 800.000 έγγραφα για την ταξινόμηση οχημάτων, ενώ μόνο το 2022 τα οχήματα που ταξινομήθηκαν ήταν σχεδόν 290.000.

Η ΑΑΔΕ συνεργάστηκε στενά με τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών για την υλοποίηση της διακυβερνητικής δράσης. Η ψηφιακή ταξινόμηση οχημάτων εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, για τη διοικητική και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement