Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Αναγνωστόπουλος στο Πρώτο: Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά – Βαρύ πρόστιμο για αισχροκέρδεια σε αντιολισθητικές αλυσίδες (audio)

Από την Τετάρτη 29 Μαρτίου, πολλά καταστήματα παιχνιδιών, όπως έγινε και στην περίοδο των Χριστουγέννων, θα συμμετέχουν στο πρωτοβουλία για το καλάθι των Νονών, προσφέροντας παιχνίδια σε όλους όσους θέλουν να προμηθευτούν, προσαρμόζοντας το καλάθι του νοικοκυριού στη ζήτηση ουσιαστικά που έχουν οι καταναλωτές τη συγκεκριμένη περίοδο, εξήγησε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Οι αλλαγές λοιπόν στις καταναλωτικές συνήθειες, είναι πρώτα σε ό,τι αφορά τα παιδικά παιχνίδια και τις λαμπάδες, για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι πολύ υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, ώστε να εντοπίσουν προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να τους προσφέρουν ανακούφιση από αυτές τις ανατιμήσεις, έτσι ώστε να έχουμε περίπου τις ίδιες τιμές όπως και πέρυσι ή ακόμα καλύτερες σε πολλές περιπτώσεις».

Μέσα στα καταστήματα θα υπάρχει σχετική σήμανση, όπως επίσης θα μπορεί να κάνει σύγκριση ο καταναλωτής για το πού θα πάει να ψωνίσει και στο e-katanalotis.

«Η επόμενη πρωτοβουλία που θα έρθει από την μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, θα είναι το καλάθι του Πάσχα. Εκεί σίγουρα θα προστεθούν στο υπάρχον καλάθι του νοικοκυριού κάποια βασικά προϊόντα τα οποία υπάρχουν στο πασχαλινό τραπέζι, το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, το οποίο είναι παραδοσιακό γλυκό που τρώμε το Πάσχα, όπως επίσης και τα σοκολατένια αυγά» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλο.

Αναφορικά με τις τιμές που θα κυμανθούν τα αμνοερίφια και για τις αυξήσεις που ακούγεται ότι μπορεί να τα «ανεβάσουν» ακόμα και 4 ευρώ σε σχέση με πέρσι, ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημείωσε ότι κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, κυκλοφορούν αυτού του είδους οι φήμες και ότι πάντοτε οι τιμές διαμορφώνονται πάρα πολύ κοντά στο Πάσχα.

«Δεν είναι πολύ γνωστό από την αρχή πού θα πάνε τελικά οι τιμές. Ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων, είναι λογικό να αναμένουμε κάποια αύξηση» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Επιπλέον, προσέθεσε, ότι το γεγονός πως φέτος το Πάσχα των Καθολικών είναι νωρίτερα, θα αυξήσει τη ζήτηση, οπότε θα επιβαρυνθεί σε ένα βαθμό η κατάσταση.

«Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά είναι γνωστά από το παρελθόν, οπότε στην πραγματικότητα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και προφανώς η αγορά δεν είναι απροετοίμαστη για αυτό που έρχεται μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση θα δούμε πώς θα πάει αυτό, αλλά όσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός και αυτό κάνει το καλάθι του νοικοκυριού, τόσο πιο συγκρατημένες θα είναι οι τιμές» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό δεν αναμένονται τόσο μεγάλες αυξήσεις όσο αυτές που φημολογούνται.

«Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τη Βαρβάκειο αγορά, ώστε να έχουμε ένα χαμηλό κόστος στην πώληση αρνιού και κατσικιού που θα λειτουργήσει και σαν οδηγός και για τις υπόλοιπες αγορές κρεάτων, νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα από αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση των 3-4 ευρώ που ειλικρινά είναι αρκετά υψηλή ακόμα και για τα πληθωριστικά δεδομένα» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τόσο του υπ. Ανάπτυξης όσο και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που επιφορτίζεται κυρίως με τους ελέγχους ποιότητας των τροφίμων και προέλευσης των τροφίμων ενισχύονται έτι περαιτέρω αυτή την περίοδο, όπως έγινε και πέρυσι, οπότε είχαν εντοπιστεί φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Ελπίζουμε ότι η περσινή εμπειρία για όλους αυτούς που δοκίμασαν να κάνουν αυτά που συνήθως κάνουν στην ελληνική οικονομία θα ήταν αρκετά διδακτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ακόμα, δήλωσε πως πάντοτε το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας ήταν αρκετά αυστηρό, ωστόσο είχε ελλιπή εφαρμογή.
«Αυτό έχει αλλάξει, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν δυναμώσει και εξαιτίας της κρίσης, γιατί αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Αλλά γενικότερα η εικόνα των ελεγκτικών μηχανισμών δεν έχει καμία σχέση με πριν από 3-4 χρόνια. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ελεγκτών αλλά κυρίως έχουν βελτιώσει τα εργαλεία που κάνουμε ελέγχους και αυτό είναι αισθητό στην αγορά» τόνισε, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς την αγορά, επισήμανε πως αν αισχροκερδήσει κάποια επιχείρηση, δεν σημαίνει ότι θα τη γλιτώσει αν περάσει το χρονικό διάστημα που είναι στην επικαιρότητα, καθώς από τη στιγμή που εντοπιστεί ζήτημα αθέμιτης κερδοφορίας, θα υπάρχουν υψηλότατα πρόστιμα, θα επιβληθούν και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Για τις ημέρες της κακοκαιρίας, που είχαν παρατηρηθεί υψηλές αυξήσεις στις αντιολισθητικές αλυσίδες και υπήρξαν κρούσματα αισχροκέρδειας, τώρα βγαίνουν τα πρόστιμα αυτά και στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο στην συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ θα κατονομαστεί και η επιχείρηση, αποκάλυψε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στο κομμάτι του ελέγχου της αγοράς, εισπράττονται σχεδόν σε ποσοστό 100%, πέρα από μία, δύο περιπτώσεις οι οποίες έχουν ανασταλεί από τα δικαστήρια. «Αυτό δεν ήταν ο κοινός τόπος στο παρελθόν, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των προστίμων τελικά κατέληγαν να πληρώνονται και αυτό οδηγούσε στις επιχειρήσεις να πιστεύουν ότι ο έλεγχος δεν είναι κάτι το οποίο τους αφορά» είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

Advertisement