Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβάλλεται το επίδομα Στόλου – Δικαίωση για τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του επιδόματος Στόλου με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν άμεσα την αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα τους καθώς, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, το επίδομα ισχύει από 1η Ιανουαρίου. Τα ποσά που θα εισπράξουν οι ένστολοι κυμαίνονται από 105 έως 500 ευρώ ενώ για τα Στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 55 ευρώ και για όσου έχουν τέκνα, κατά 115 ευρώ.

Εκτός από ηθική ανταμοιβή για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, το επίδομα αποτελεί και έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών τους ενώ στοχεύει στη συγκράτηση του κύματος φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις που προκαλεί πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία και ευρύτερα στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο στράτευμα είναι ότι το 2021, οι επτά από τους έντεκα μηχανικούς που φοίτησαν στην ίδια τάξη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όλοι τους έμπειροι και μάχιμοι αξιωματικοί, αποχώρησαν από το Πολεμικό Ναυτικό αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.

Επιβραβεύονται οι μάχιμοι
Το επίδομα θα λάβουν αποκλειστικά όσα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού υπηρετούν στα πλοία του Στόλου και για όσο χρόνο βρίσκονται σε αυτά. Ακόμη και σε περιόδους φαινομενικής «ηρεμίας» οι Μονάδες Επιφανείας και τα Υποβρύχια «γράφουν» δεκάδες ημέρες σε υπηρεσία, είτε στο πλαίσιο των εθνικών και διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, είτε στις αποστολές που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως η UNIFIL στον Λίβανο και η IRINI στα ανοιχτά της Λιβύης.

Κατά μέσο όρο, οι Μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού περνούν 5 με 6 μήνες εν πλω ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως η Φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία συμπλήρωσε σχεδόν 7 μήνες στη θάλασσα με το πλήρωμα της να περνά ελάχιστες μέρες του 2022 στη στεριά.

Διευκρινίσεις από ΥΠΕΘΑ
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πάντως, διευκρινίζουν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θα παραστεί στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς βρίσκεται στο Πόρτσμουθ όπου μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, θα υπογράψει τη Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σχέδιο Νόμου θα ψηφιστεί σήμερα ενώ στη Βουλή θα παραστεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Αντικειμενικός σκοπός είναι να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» διευκρινίζουν πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Λιθουανία βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βαλτικής. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σήμερα...

ΧΙΟΣ

Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΧΙΟΥ, ανακοινώνει ότι, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών, για τις γιορτές ΠΑΣΧΑ 2023 θα γίνει από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ford περιλαμβάνει 7 νέα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά μοντέλα μέχρι το 2024. Η αρχή του συγκεκριμένου πλάνου έγινε σήμερα Τρίτη...