Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρωμές με αυξήσεις έως 200 ευρώ – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

Αυξήσεις από 35 ευρώ στις πολύ χαμηλές συντάξεις των 455 ευρώ έως και 200 ευρώ για τις υψηλές των 2.580 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους 2,5 εκατ. συνταξιούχοι με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου που θα γίνουν στις 26, 27 και 30 Ιανουαρίου. Οι πληρωμές ανά Ταμείο θα γίνουν ως εξής:
* Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

* Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Συντάξεις: Ακτινογραφία
Η αύξηση θα πιστωθεί σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους με ποσοστό 7,75% και αφορά όλες τις κατηγορίες κύριων συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Καθαρή αύξηση στην τσέπη θα δουν περισσότεροι από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι.

Το ποσοστό της αύξησης θα υπολογιστεί στο σύνολο της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης (μικτά προ κρατήσεων) για τους συνταξιούχους που έχουν επανυπολογισμένες κύριες συντάξεις.

Για όσους δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό (π.χ. συνταξιούχοι του ΟΓΑ) η αύξηση θα υπολογιστεί στη μικτή σύνταξη που λαμβάνουν.

Συνταξιούχοι που έχουν μείνει εκτός επανυπολογισμού και είναι ακόμη με τις παλιές τους συντάξεις, (π.χ. παλαιοί συνταξιούχοι ΗΣΑΠ, τραπεζών, ΕΤΑΑ) θα πάρουν την αύξηση στο ποσό σύνταξης που μένει αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις. Οταν γίνει ο επανυπολογισμός και «αποκτήσουν» ανταποδοτική και εθνική σύνταξη, θα επανυπολογιστεί και η αύξηση.

Κρατήσεις

Οι κρατήσεις ροκανίζουν μέρος της αύξησης. Για μικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται η κράτηση ΑΚΑΓΕ με κλιμακωτά ποσοστά 3% ως 8% στα ποσά ως 2.600 ευρώ και 9% ως 14% για υψηλότερες, ενώ όλες οι συντάξεις επιβαρύνονται με την κράτηση 6% για ασθένεια.

Οι συνταξιούχοι που έχουν πάρει ήδη αύξηση με τον επανυπολογισμό ή που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν την αύξηση 7,75% να περνάει στην τσέπη.

Οι συνταξιούχοι που παίρνουν με τον επανυπολογισμό συμπλήρωμα της παλαιάς τους σύνταξης με θετική προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στην τσέπη αν είναι μεγαλύτερη από τη θετική προσωπική διαφορά.

Συντάξεις: Τα νέα ποσά ανά Ταμείο

Στις συντάξεις γήρατος ΙΚΑ η αύξηση κατά μέσο όρο θα είναι 58 ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 800 ευρώ από 742 ευρώ τώρα. Για τις συντάξεις γήρατος ΟΓΑ θα είναι 35 και 38 ευρώ για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αντίστοιχα και θα διαμορφωθούν σε 481 και 522 ευρώ.

Για τις συντάξεις γήρατος Δημοσίου η αύξηση θα είναι 91 και 94 ευρώ για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αντίστοιχα και θα διαμορφωθούν σε 1.261 και 1.302 ευρώ.

Στις συντάξεις γήρατος ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών η αύξηση θα είναι 109 και 169 ευρώ για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αντίστοιχα και τα νέα ποσά θα διαμορφωθούν σε 1.513 και 2.353 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement