Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Δεκέμβριο οι προκαταβολές

Επίδομα θέρμανσης: Περίπου 800.000 πολίτες οι οποίοι έλαβαν επιδόματα θέρμανσης την προηγούμενη χειμερινή περίοδο (2021-2022) και αναμένεται να είναι δικαιούχοι και την περίοδο 2022-2023 θα λάβουν τον προσεχή Δεκέμβριο προκαταβολές που αντιστοιχούν στις δαπάνες θέρμανσης που πραγματοποίησαν την περίοδο 2021-2022. Κι αυτό, ανεξαρτήτως τού εάν θα έχουν προμηθευτεί ή όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καύσιμα θέρμανσης. Τα ποσά των προκαταβολών θα συμψηφιστούν στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2023, με τα ποσά που πραγματικά αναλογούν στις ποσότητες που θα έχουν προμηθευτεί οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι την τρέχουσα χειμερινή περίοδο (2022-2023). Εφόσον προκύπτουν επιπλέον ποσά προς καταβολή, τον Φεβρουάριο ή και τον Απρίλιο αυτά θα πληρωθούν άμεσα. Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται φέτος από 100 έως και 1.600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται κάθε δικαιούχος, με το εάν άλλαξε τρόπο θέρμανσης από φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό σε πετρέλαιο και με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων που τον βαρύνουν.

Επίδομα θέρμανσης: Χρονοδιάγραμμα

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι για την είσπραξη του επιδόματος θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 η δεύτερη και η τρίτη στο τέλος Απριλίου 2023.

Την καινοτομία που θα γίνει φέτος με τις προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των αιτήσεων και την είσπραξη των ποσών του επιδόματος ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Ο κ. Σταϊκούρας είπε, συγκεκριμένα, ότι:

1 «Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με τη δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

2 «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα  θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου».

Ενισχύσεις από 100 ευρώ  έως 1.600 ευρώ

Οπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2022-2023 θα κυμανθούν από 100 έως 800 ευρώ για όσα νοικοκυριά έλαβαν και τα προηγούμενα χρόνια το επίδομα και δεν θα αλλάξουν φέτος τρόπο θέρμανσης. Ειδικά για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ως μέσα θέρμανσης και στραφούν ή επανέλθουν στο πετρέλαιο, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια, δηλαδή θα κυμαίνονται από 200 μέχρι 1.600 ευρώ. Τόσο για τους δικαιούχους προηγούμενων ετών που δεν θα αλλάξουν τρόπο θέρμανσης όσο και γι’ αυτούς που θα αλλάξουν, θα ισχύσουν, την περίοδο 2022-2023, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια: τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα είναι αυξημένα κατά 2.000-4.000 ευρώ σε σύγκριση με τα όρια που ίσχυσαν την προηγούμενη χειμερινή περίοδο (2021-2022). Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά αιτήσεις για την είσπραξη επιδομάτων θέρμανσης, θα ισχύσουν τα περυσινά, χαμηλότερα εισοδηματικά όρια. Στα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα γίνει επίσης μία μικρή παρέμβαση, προκειμένου να μη χάσουν το επίδομα όσοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας λίγο κάτω από τις 180.000 ευρώ. Επίσης, στους δικαιούχους του επιδόματος θα ενταχθούν πλέον και όσοι χρησιμοποιούν σόμπες με μπλε κηροζίνη.

Υπολογισμός

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 16,66%, από τα 300 στα 350 ευρώ. Για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, η βάση υπολογισμού θα ανέλθει στα 700 ευρώ, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή επιδότησης, τον επονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας», κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement