Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα δοθεί – Πότε θα ανοίξει το myΘερμανση για τις αιτήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο είναι η  τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ενώ αναμένουμε και το επίδομα θέρμανσης.

Οι εταιρείες εμπορίας άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους, αργά χθες το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν από τα ΕΛΠΕ, ότι προσφέρουν έκπτωση στην τιμή έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ Μαζί με τα περιθώρια των εταιριών εμπορίας εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θα πρέπει να πωλείται στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΟ προχωρά σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τιμή να διαμορφώνεται προ πρατηρίων μεταξύ 1,31 ή 1,32 ευρώ ανά λίτρο. Αναμένονται οι κινήσεις των υπολοίπων εταιρών του κλάδου. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου Μοτορ Οιλ οι τρεις εταιρίες εμπορίας του ομίλου δηλαδή AVIN, SHELL, CYCLON, θα διαμορφώσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρακολουθώντας τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τέτοια εποχή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,160 ευρώ το λίτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει -βάσει των εκτιμήσεων- πως φέτος το συγκεκριμένο καύσιμο θα πωλείται ακριβότερα κατά 18%-19%.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» στελέχη της αγοράς καυσίμων υπογράμμισαν πως στα νησιά η τιμή αναμένεται να κινηθεί από 1,59 έως 1,74 ευρώ το λίτρο, αναλόγως πού ακριβώς βρίσκεται το νησί (π.χ. απομακρυσμένο ή μη), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμάται πως το κόστος θα διαμορφωθεί σε 1,54 – 1,59 ευρώ το λίτρο.

Παραγγελίες

Σε σχέση με τις παραγγελίες επισήμαναν πως υπάρχουν κάποιες, αλλά αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε μικρές ποσότητες, της τάξεως των 300-500 λίτρων. Κι αυτό, διότι -όπως εξήγησαν- οι καταναλωτές δεν είχαν τα συνήθη αποθέματα που είχαν κατά τα προηγούμενα έτη. Δεν είχαν, με άλλα λόγια, προμηθευτεί από την άνοιξη πετρέλαιο, καθώς κόστιζε ακριβά. Υπενθυμίζεται πως αρχές Μαΐου 2022 η τιμή του διαμορφωνόταν στο 1,59 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με το μέσο όρο, πανελλαδικώς, να κινείται στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα φανεί -όπως σημείωσε οικονομικός αναλυτής της αγοράς καυσίμων στον «Ε.Τ.»- λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά, γίνονται οι μεγαλύτερες παραγγελίες.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς θα δοθεί το επίδομα – Πότε θα ανοίξει το myΘερμανση

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά τον χειμώνα. Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Η ενίσχυση η οποία θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αυξημένη κατά 16% -17% σε σχέση με τη σεζόν 2021-2022 λόγω της αύξησης στα 350 ευρώ από 300 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος ενώ θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Η υποβολή αιτήσεων

Από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όπου θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Ειδικότερα:

Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)

Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)

Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)

Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)

Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ

Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Ακίνητη περιουσία: Άγαμοι: 180.000 ευρώ και έγγαμοι 300.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement