Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023

Με το κόστος ζωής να αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και το εισόδημά τους να παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια, οι συνταξιούχοι ελπίζουν πως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023, θα περιορίσει λίγο τις απώλειες.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός θα κρίνουν το ποσοστό της αύξησης που θα δοθεί στις συντάξεις.

Συνάρτηση οιπόν του πληθωρισμού και της πορείας της οικονομίας θα είναι το ποσοστό των αυξήσεων, που θα δοθεί από την αρχή του χρόνου στους συνταξιούχους, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Βελτίωση των αποδοχών θα δουν οι συνταξιούχοι με αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5 με 5,5 %, ο καλπασμός του πληθωρισμού φαίνεται να ανεβάζει το ποσοστό στο 6 με 6,5%, γεγονός που σημαίνει αύξηση έως 65 ευρώ για σύνταξη 1000 ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε πως «Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού».

Για το θέμα των συντάξεων τοποθετήθηκε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, ο οποίος τόνισε στην ΕΡΤ ότι «Αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά. Κάποιοι με μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν και αυτοί αύξηση».

Με λίγα λόγια:

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ θα λάβει αύξηση 18,5 ευρώ.
  • Λογιστική θα είναι η αύξηση για 650 χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα μειώσουν την μεγάλη προσωπική τους διαφορά φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες αυξήσεις.
  • Διπλά κερδισμένοι πάντως θα είναι οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ λόγω και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement