Η σωματική ευλυγισία αποτελεί σημαντικό παράγοντα μακροζωίας, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η ηλικία και η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, διαπιστώνει μια μακροχρόνια μελέτη. Εκτός από τη συχνή σωματική κίνηση, τη μείωση του στρες και την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, ένα άλλο βασικό στοιχείο για καλή γήρανση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ευλυγισία.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευλυγισία περισσότερων από 3.000 ατόμων ηλικίας 46 έως 65 ετών με τη βοήθεια του Flexitest, ενός δείκτη που αξιολογεί το εύρος κίνησης για 20 κινήσεις που αφορούν 7 αρθρώσεις. Συγκεκριμένα, αξιολογεί το εύρος κίνησης των γονάτων, των ώμων, των γοφών, των γονάτων, του κορμού, των αστραγάλων και των καρπών. Το τεστ διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά.
Η δυσκαμψία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και μπορεί επίσης να είναι ένας εξωτερικός δείκτης δυνητικά σοβαρών, υποκείμενων παθήσεων, όπως αρτηριακή ακαμψία και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τον Κλαούντιο Αρόχο, διευθυντή έρευνας στην κλινική Clinimex στη Βραζιλία και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για 13 χρόνια, όπου διαπίστωσαν πως ενώ η ευλυγισία συνδέθηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και στα δύο φύλα, είχε ακόμη πιο δραματική επίδραση στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία και ήταν λιγότερο ευλύγιστες, είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλή βαθμολογία. Οι άνδρες που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της ευλυγισίας ως αναπόσπαστο συστατικό της καλής φυσικής κατάστασης», δήλωσαν οι συγγραφείς.
Πώς μπορώ να βελτιώσω την ευλυγισία μου;
Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας και της ευλυγισίας.
«Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευλύγιστοι από άλλους, αλλά ανεξάρτητα από το αν μπορείτε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ή όχι, θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις για να αυξήσετε την ευελιξία και την κινητικότητά σας, επειδή όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο περισσότερο βραχύνονται οι μύες σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο σφιγμένοι», δήλωσε ο Κρις Τράβερς, φυσιολόγος της άσκησης από την κλινική Cleveland Clinic Sports Health στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
«Η ευελιξία είναι μία από τις μεταβλητές που μπορείτε να αναπτύξετε, και αν προπονείστε, μπορείτε να βελτιωθείτε και ίσως και να αλλάξετε την καμπύλη επιβίωσης», κατέληξε ο Αρόχο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports».