Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βραζιλία: Η αποψίλωση εξαπλώνεται στη σαβάνα Σεχάντου

Η αποψίλωση στην σαβάνα Σεχάντου της Βραζιλίας, γνωστή για τον πλούτο της βιοποικιλότητάς της, αυξήθηκε ραγδαία το 2023 και, για πρώτη φορά, ήταν πιο εκτενής από αυτή του δάσους του Αμαζονίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της MapBiomas που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στη Σεχάντου, νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, με άλλα λόγια έκταση αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη MapBiomas, συλλογικότητα που δημιούργησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Οι απώλειες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 της αποψίλωσης στο σύνολο της βραζιλιάνικης επικράτειας και είναι επίσης κάπου 2,4 φορές μεγαλύτερες από αυτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τονίζεται στην έκθεση.

Την περασμένη χρονιά αποψιλώθηκαν 4.543.000 στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο, έκταση 62,2% μικρότερη από ό,τι το 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η αποψίλωση στη Σεχάντου, που εκτείνεται σε 11 πολιτείες στην κεντρική και στη βορειοανατολική Βραζιλία, είναι υψηλότερη από αυτή στο δάσος του Αμαζονίου αφότου η συνεργατική πλατφόρμα MapBiomas άρχισε να συγκεντρώνει το 2019 δεδομένα από διάφορα συστήματα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων.

«Το πρόσωπο της αποψίλωσης της βλάστησης αλλάζει στη Βραζιλία, επικεντρώνεται σε οικοσυστήματα όπως οι σαβάνες και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαττώνεται στις ζώνες της ζούγκλας», εκτίμησε ο Τάσο Αζεβέντου, συντονιστής της MapBiomas.

Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, «σχεδόν όλη η αποψίλωση του δάσους στη χώρα», συγκεκριμένα το 97%, αποδίδεται στην επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε η MapBiomas. Πάνω από το 93% των καταστροφών «παρουσιάζει τουλάχιστον έναν δείκτη παρανομίας» ή παρατυπίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου (IPAM).

Γενικότερα, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία μειώθηκε το 2023 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 11,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση περιέχει γλυκόπικρες ειδήσεις για τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά δήλωσή του στρατευμένο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ως το 2030 την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που απογειώθηκε επί των ημερών του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην εξουσία.

Η καταστροφή της βλάστησης στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει συνέπειες ολοένα πιο προφανείς και οδυνηρές: για παράδειγμα ιστορικές πλημμύρες έπληξαν στις αρχές του μήνα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι και άλλοι 600.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Για την αιφνιδιαστική αύξηση των λιμενικών τελών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μίλησε στα τοπικά μέσα ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου κ. Κώστας Μούνδρος,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το συμβάν έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου (15/06) κοντά στην έξοδο της Αττικής Οδού για τη Λεωφόρο Κηφησίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Τη...

ΧΙΟΣ

Για το πώς διαμορφώνεται τη φετινή χρονιά η τιμή της μαστίχας, έπειτα από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στις 15 Ιουνίου...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη θα έχει σήμερα Δευτέρα 17.6.2024 σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, οι...

Advertisement