Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γρίπη των πτηνών: Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Με γρίπη των πτηνών διαγνώστηκε ένας άνδρας που εργαζόταν σε κτηνοτροφική μονάδα του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, σχεδόν δύο μήνες μετά την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (22/05) οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας, ο εργαζόμενος είχε έρθει σε επαφή με αγελάδες που εικάζεται ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό H5N1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ασθενής εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκτοτε έχει αναρρώσει. Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα σε άνθρωπο που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, δεδομένων των υψηλών επιπέδων του ιού στο νωπό γάλα από μολυσμένες αγελάδες και της έκτασης της εξάπλωσης στις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) πιστεύει ότι το μη παστεριωμένο γάλα είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης του ιού μεταξύ των αγελάδων, αν και οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς εξαπλώνεται. Ο ιός έχει βρεθεί σε υψηλά επίπεδα στο νωπό γάλα μολυσμένων αγελάδων, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή, επειδή έχει επιβεβαιωθεί ότι η θερμική επεξεργασία σκοτώνει τον ιό. Για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στα βοοειδή, το USDA έθεσε σε ισχύ ένα μέτρο, βάσει με του οποίου, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα πρέπει να είναι αρνητικές πριν μεταφερθούν από τη μία πολιτεία στην άλλη.

«Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν αρκετά κρούσματα που θα προέρχονται από έκθεση σε μολυσμένες αγελάδες και το γάλα τους μεταξύ των εργαζομένων στις φάρμες», δήλωσε ο Δρ. Αμές Αντάλτζα, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Από το 2020, ο ιός της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται μεταξύ περισσότερων ειδών σε δεκάδες χώρες. Ο εντοπισμός του σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής νωρίτερα φέτος ήταν μια απροσδόκητη τροπή που προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται. Μέχρι την Τετάρτη, ο ιός είχε επιβεβαιωθεί σε 51 κοπάδια αγελάδες κτηνοτροφικών μονάδων σε εννέα πολιτείες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Δεκαπέντε από τα κοπάδια ήταν στο Μίσιγκαν. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκεί αρνήθηκαν να πουν πόσοι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε μολυσμένα βοοειδή έχουν εξεταστεί ή παρακολουθούνται.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας ανέφεραν χθες (22/5) το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στη χώρα. Πρόκειται για ένα 2χρονο κοριτσάκι που προσβλήθηκε από τον ιό στην Ινδία και νόσησε τον Μάρτιο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας της Βικτώριας ανέφερε ότι το παιδί είχε σοβαρή λοίμωξη, αλλά έχει αναρρώσει πλήρως. Επιπλέον, η ιχνηλάτηση επαφών δεν αποκάλυψε άλλα κρούσματα και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι πολύ χαμηλός.

ΠΗΓΗ: Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement