Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Πώς επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών προβλημάτων – όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης – αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open», ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 1.400 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών που προσλήφθηκαν από σχολεία σε επτά πόλεις της Ισπανίας. Οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα των παιδιών σε τρεις ομάδες με βάση την ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένα τροφίμων που κατανάλωναν. Τα παιδιά που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των τροφίμων διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης προς ύψος, αργότερα στη ζωή τους.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή σπάνια στην κουζίνα ή κατηγορίες πρόσθετων που κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο ή πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα συστατικά – που βρίσκονται σε πράγματα όπως τα αναψυκτικά, τα τσιπς, οι συσκευασμένες σούπες, οι κοτομπουκιές και το παγωτό – μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των ενηλίκων, αλλά η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που δείχνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην καρδιομεταβολική υγεία των μικρών παιδιών, δήλωσε ο Δρ. Στιούαρτ Μπέργκερ, παιδοκαρδιολόγος και πρόεδρος του τμήματος καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο, η νέα μελέτη εντόπισε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας υπερ-επεξεργασμένων τρόφιμων που καταναλώνουν τα παιδιά και της υγείας τους και ως εκ τούτου, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο, εξήγησε ο Μπέργκερ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή η διατροφή σε αυτή την ηλικία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες των παιδιών που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ήταν νεότερες, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος και χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Σε μέρη όπου η πρόσβαση σε φρέσκα είναι δύσκολη, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο προσιτά και φθηνά, εξήγησε ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης εξαιρετικά βολικά. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι επιλέγουν να τα δώσουν στα παιδιά τους, τα οποία ναι μεν δεν πεινάνε, αλλά λαμβάνουν όλες αυτές τις διαφορετικές χημικές ουσίες, καρυκεύματα και ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο, στα οποία εθίζονται πολύ» πρόσθεσε.

Η κατανάλωση φρέσκων, θρεπτικών τροφών και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

«Αν υιοθετήσετε από νωρίς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχετε πολλές πιθανότητες να εξαλείψετε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών συνδρόμων αργότερα στη ζωή σας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement