Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αιμοδοσία: Ρεκόρ συλλογής αίματος το 2023 – Αμείλικτες οι ανάγκες σε αίμα

Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές ελπιδοφόρες ενδείξεις, μετά την πολύ βαθιά και παρατεταμένη κρίση λόγω του κορονοϊού, και είπαμε τότε όλοι οι άνθρωποι της αιμοδοσίας, την κρίση αυτή να την κάνουμε ελπίδα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Σε μια πολιτική εξωστρέφειας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τόσο το 2022 όσο και το 2023 δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία από την αιμοδοσία.

  • Αυτό το ελπιδοφόρο και ουσιαστικό το οποίο υπάρχει είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια 160.000 νέοι άνθρωποι μπήκαν στην αιμοδοσία.

Υποχρέωσή μας είναι να τους εντάξουμε και να τους κάνουμε μόνιμα στελέχη, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Το 2023 συγκεντρώσαμε πάνω από 550.000 μονάδες σε αίμα, και λέμε τα νούμερα γιατί ουσιαστικά δείχνουν την πραγματικότητα και το μέγεθος των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Από αυτά ήταν 18.000 μονάδες περισσότερες από το 2022, και 30.000 μονάδες περισσότερο εθελοντικό αίμα από το 2022 και 18 χιλιάδες φίλοι και συγγενείς των ανθρώπων που είχαν να δώσουν αίμα δεν χρειάστηκε να τους χρησιμοποιήσουμε.

  • Πριν από την πανδημία το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στη χώρα μας ήταν 60%, τώρα ξεπεράσαμε το 68% και έχει πέσει και πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών.

Να επισημάνουμε ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα που βεβαίως οφείλουμε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, της ασθένειας της μεσογειακής αναιμίας.

  • Η χώρα μας, από τις 550.000 μονάδες αίματος που συγκεντρώνει, οι 100.000 πηγαίνουν ανελαστικά στους ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πρώτες πέντε – έξι χώρες στον κόσμο, με κριτήριο την μεγαλύτερη συγκέντρωση αίματος ανά μονάδα πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε μια σωστή και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος γιατί έχουμε τον αιμοδότη της μιας φοράς.

Ο κάθε αιμοδότης μας δίνει κατά μέσον όρο το χρόνο 1,3 μονάδες αίματος.

  • Οι άντρες μπορούν να δίνουν μέχρι τέσσερις φορές τον χρόνο, οι γυναίκες μέχρι τρεις φορές τον χρόνο και εμείς δίνουμε μόλις 1,3 φορές.
  • Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λέμε τουλάχιστον ας δίνουμε από δύο φορές όλοι, αλλά σταθερά.

Ενόψει Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πως σε περιόδους διακοπών και καλοκαιρινών εορτών πέφτει η εισροή αίματος στο σύστημα.

  • Κατά συνέπεια είναι μια πάρα πολύ καλή περίοδος να συμμετάσχουν όλοι εθελοντικά σε μια αιμοδοσία.

Αιμοδοσίες γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνονται συστηματικά από τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις σελίδες όλων των αιμοδοσιών και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και υπάρχουν και 95 σταθερά σημεία αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα που είναι τοποθετημένα τόσο ωραία γεωγραφικά ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει, αρκεί να είναι υγιής και να έχει περίσσεια καρδιάς.

  • Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς τόσο οι αιμοδότες όσο και οι ασθενείς που παίρνουν το αίμα, γιατί γίνεται μια φοβερή δουλειά από τους ανθρώπους της αιμοδοσίας.

Στους αιμοδότες δίνεται κι ένα πολύ μικρό δωράκι, με την έννοια της ευγένειας αλλά και της προσέλκυσης, το οποίο τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να ξανάρθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με την κατάκτηση για 2η συνεχή χρονιά του βραβείου “Customer Experience Excellence 2023” της Nissan Europe, η Nissan –Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε επιβεβαιώνει με...

Advertisement