Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές σχεδίασαν αδιάβροχο ηλεκτρονικό γάντι που μεταφράζει τις χειρονομίες των αυτοδυτών σε μηνύματα

Οι αυτοδύτες συχνά χρησιμοποιούν χειρονομίες για να επικοινωνήσουν με άλλους δύτες, ωστόσο αυτές οι κινήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθούν στο υποβρύχιο περιβάλλον. Τώρα, Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα αδιάβροχο ηλεκτρονικό γάντι που μεταδίδει ασύρματα τις χειρονομίες σε έναν υπολογιστή, ο οποίος στη συνέχεια τις μεταφράζει σε μηνύματα. Αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι δύτες επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα πληρώματα των σκαφών που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το «γάντι αναγνώρισης χειρονομιών (GRG) είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς ως απόκριση σε 16 χειρονομίες που χρησιμοποιούν συνήθως οι δύτες», σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Nano». Αυτοί οι παλμοί μεταδίδονται στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή που τους μεταφράζει σε λέξεις. Τα ηλεκτρονικά γάντια δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, η δημιουργία ενός αδιάβροχου ηλεκτρονικού γαντιού το οποίο θα διατηρεί παράλληλα την ευελιξία του, αποτελούσε μια σημαντική πρόκληση για τους επιστήμονες.

Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που έχουν ενσωματωθεί στο νέο γάντι είναι εμπνευσμένοι από το σχήμα και τη διάταξη των ποδιών. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια σειρά από εύκαμπτες μικροσκοπικές κολόνες σε μια λεπτή μεμβράνη πολυδιμεθυλσιλοξάνης (PDMS), ένα αδιάβροχο πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως στους φακούς επαφής. Αφού επικάλυψαν τη διάταξη PDMS με ένα αγώγιμο στρώμα ασημιού, ένωσαν δύο από τις μεμβράνες μαζί με τις κολόνες προκειμένου να δημιουργήσουν έναν αδιάβροχο αισθητήρα. Κάθε αισθητήρας έχει περίπου το μέγεθος μιας θύρας USB-C και ανιχνεύει διαφορετικές πιέσεις. Για να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό γάντι που να ανταποκρίνεται στις κινήσεις των χεριών, οι ερευνητές συσκεύασαν μεμονωμένα 10 αισθητήρες τους οποίους έραψαν στις αρθρώσεις των δακτύλων του πρωτότυπου τους.

Με τη βοήθεια ενός συμμετέχοντα που φορούσε το ηλεκτρονικό γάντι, η ομάδα εκπαίδευσε στη συνέχεια έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης ώστε να αναγνωρίζει τα ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούν σε 16 χειρονομίες που χρησιμοποιούν συνήθως οι δύτες. Χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μετέφρασε αυτές τις χειρονομίες σε λέξεις με ακρίβεια 99,8%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για λειτουργίες που απαιτούν επαφή μεταξύ των αυτοδυτών και του πληρώματος, δήλωσε ο Κίρον Φρέιζερ, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος κατάδυσης στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό του γαντιού.

«Τα αδιάβροχα ηλεκτρονικά γάντια θα μπορούσαν να παρέχουν διακριτά κανάλια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια ευαίσθητων επιχειρήσεων – και ενώ ο στρατός έχει την τεχνολογία να μεταδίδει πληκτρολογημένα μηνύματα υποβρύχια, ένα σύστημα με γάντια μπορεί να είναι πιο γρήγορο από την πληκτρολόγηση», κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Live Science

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement