Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτοποριακή θεραπεία προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ αναπτύσσει μια πρωτοποριακή θεραπεία για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τους ανθρώπους που αδυνατούν να βρουν μόσχευμα.

Στόχος της εταιρίας είναι να αναπτύξει ένα μίνι ήπαρ μέσα στο σώμα του ασθενούς – κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας LyGenesis διεξάγει επί του παρόντος μια κλινική δοκιμή με έναν μόνο ασθενή, προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει τη θεραπεία σε 12 ασθενείς με ηπατική νόσο τελικού σταδίου.

«Αυτή η θεραπεία είναι δυνητικά ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για την αναγεννητική ιατρική, βοηθώντας ασθενείς με ηπατική νόσο τελικού σταδίου να αναπτύξουν νέα λειτουργικά έκτοπα ήπατα στο σώμα τους», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Χάφορντ, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της LyGenesis.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», ο ασθενής αναρρώνει καλά μετά τη λήψη της θεραπείας. Ωστόσο, ο σχηματισμός του νέου οργάνου που μοιάζει με ήπαρ μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Επιπλέον, το άτομο θα λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να αποτραπεί η απόρριψη των κυττάρων του δότη.

Η θεραπεία

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν υγιή ηπατικά κύτταρα τα οποία αποτελούν περίπου το 80% της μάζας του ήπατος και εκτελούν διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών. Σε αυτή την κλινική δοκιμή, οι επιστήμονες μετέφεραν υγιή ηπατοκύτταρα στους άνω κοιλιακούς λεμφαδένες του ασθενούς, οι οποίοι είναι μικροσκοπικές δομές σε σχήμα φασολιού. Αυτές οι δομές είναι ένα βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος και φιλτράρουν τα απόβλητα από το σώμα. Εκτός από την κοιλιά, λεμφαδένες βρίσκονται και στο λαιμό και στο στήθος.

«Οι λεμφαδένες ενεργούν στη συνέχεια ως in vivo βιοαντιδραστήρες, βοηθώντας τα ηπατοκύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν λειτουργικό έκτοπο ηπατικό ιστό», σημείωσαν οι ερευνητές.

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας μόσχευμα

Οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές τεχνικές όπως η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη έλλειψη οργάνων. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν περιμένοντας μόσχευμα.

Η LyGenesis ξεκίνησε αυτήν την κλινική δοκιμή Φάσης 2α για να δει εάν η τεχνική τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για αυτά τα άτομα. Η εταιρεία ανέφερε ότι προηγούμενες δοκιμές σε ποντίκια, σκύλους και χοίρους έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement