Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

LignoSat: Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο

Η NASA και η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο σε μια προσπάθεια να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες. Ο δορυφόρος LignoSat έχει κατασκευαστεί από ξύλο μανόλιας, το οποίο, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σταθερό και ανθεκτικό στις ρωγμές.

Ο ξύλινος δορυφόρος κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας υλοτομίας Sumitomo Forestry, προκειμένου να δοκιμαστεί η ιδέα της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών, όπως το ξύλο, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των μετάλλων από τα οποία κατασκευάζονται σήμερα όλοι οι δορυφόροι.

«Η ικανότητα του ξύλου να αντέχει σε αυτές τις συνθήκες μας εξέπληξε», δήλωσε ο Κότζι Μουράτα, επικεφαλής του προγράμματος.

Τώρα οριστικοποιούνται τα σχέδια για την εκτόξευση του ξύλινου δορυφόρου σε μέγεθος χεριού με πύραυλο των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο διαστημικό κενό, αλλά μετατρέπεται σε λεπτή στάχτη κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για τους δορυφόρους του μέλλοντος.

«Όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια τα οποία θα επιπλέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», δήλωσε στον Observer ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και αεροδιαστημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

«Τελικά, θα επηρεάσουν το περιβάλλον της Γης» κατέληξε ο Ντόι.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement